Терорист самоубиец се взриви снощи близо до Джамията на Пророка в Медина, едно от най-светите места на исляма. Това бе третото терористично нападение, извършено вчера в Саудитска Арабия, предаде ДПА.

Саудитският информационен сайт Сабаг, смятан за близък до властите на кралството, каза, че атаката е била насочена срещу служителите на силите за сигурност и била извършена, когато те започнали да вечерят след постите на Рамазана.

Саудитската телевизия Ал Арабия съобщи, че са загинали четирима души от силите за сигурност, от взрива се запалили и няколко коли на съседния паркинг. Съобщенията за загиналите не могат да бъдат потвърдени, отбелязва ДПА.

Според телевизията след атаката богомолците продължили да пристигат за вечерните молитва в джамията, както обикновено.

В понеделник вечерта бе извършен двоен терористичен атентат и срещу джамия в населения предимно с шиити град Катиф. Там нападателите се взривили, след като не успели да влязат в джамията Фарадж ал Омран.

Появиха се съобщения за неидентифицирани части от тела, намерени на местопроизшествието, но не е ясно дали има други жертви освен нападателите.

Рано в понеделник терорист самоубиец се взриви близо до консулството на САЩ в Джеда. Леко са пострадали двама служители на силите за сигурност.

Поредицата от атаки е извършена два дни преди празника Ейд ал фитр, с който завършва Рамазанът. Засега никой не е поел отговорност за нападенията.

Екстремистката сунитска организация "Ислямска държава", която смята шиитите за еретици, пое отговорност за предишни нападения в Катиф, включително за бомбения атентат през май миналата година, когато в джамия бяха убити 22 богомолци.

Източник: БТА