Дефиниция на МВР за рисков фактор в Слънчев бряг: Лице, което няма профил на турист
Дефиниция на МВР за рисков фактор в Слънчев бряг: Лице, което няма профил на турист / снимка: Dariknews.bg, Бургас, Лалка Димитрова

„Не считам, че полицейското присъствие в Слънчев бряг предизвиква отлив на туристи. Факт е, че това води до един друг резултат, който вече отчитаме - намаление на броя на престъпленията". Това обяви шефът на Областната дирекция на МВР Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

„Предвид ситуацията, включително и в съседни страни, виждам голям резон в по-засиленото полицейско присъствие на територията на Слънчев бряг, където през юли и август броят на туристите става 500 000", каза Калоянов.

Слънчев бряг вече е зона със специален пропускателен режим

Осем КПП-та разположи в курорта от 1 юли МВР. Увеличен е и броят на командированите полицаи. „Възможно е такъв вид полицейско присъствие, съчетано с проверки от други контролни органи, да доведе до някакъв дискомфорт. Но той е само за тези, които имат притеснения. Лично съм проверил всеки един пункт и трябва да ви уверя, че колегите спазват много стриктно изискванията, които съм поставил - да се проверяват хора и автомобили с рисков профил", посочи шефът на Областната дирекция на МРВ.

Арести при възстановка на престрелката в Слънчев бряг (СНИМКИ/ВИДЕО)

Рисковият профил той дефинира по следния начин: „Рисков профил на автомобил е такъв, който превозва високорискови стоки, от гледна точка на акцизи - наливен алкохол, стоки без бандерол. И човек, който явно няма профил на турист, а целите му са съвсем други. Достатъчно професионализъм има в колегите, за да могат да преценят кого да проверят".

На въпрос попада ли в графата „рисков профил" дрескодът - пура и бронежилетка, по какъвто начин на 8 юни Димитър Желязков-Очите се появи в ресторант в Слънчев бряг и бе посрещнат с канонада от изстрели, комисар Калоянов отговори: „В момента такова явление не се наблюдава".

Други новини от Бургас