Мария Габриел в подкрепа на пчеларите от Гоце Делчев, Банско и Разлог
Мария Габриел в подкрепа на пчеларите от Гоце Делчев, Банско и Разлог / Снимка: Маргарита Петкова

Пчелари от Гоце Делчев, Банско, Разлог и селата наоколо, утре рано сутринта се събират на протест на селскостопнаското летище край Гоце Делчев. Те ще се опитат да спрат хеликоптерите, които третират полето с препарат цитрол срещу комари, които са разпространители на заразния нодуларендерматит по кравите.

"Ние искаме да се спазва наредбата за третиране с този препарат,да не се нарушават отстоянията на 800 метра от всяко населено място,а не да ни заблуждават от Българската агенция по безопасност на храните с карти, които не са актуализирани, а само увеличени", категоричен е един от известните пчелари от Гоце Делчев Димитър Джугдано."В наредбата ясно е казано, че третиране с препарати е забранено да се прави в медосборния период, а ни казват ние да палим огньове около кошерите, за да ни виждат пилотите, което е безумие, защото има риск да подпалим гората и полето, тензухените калъфи няма как да предпазят пчелите от препарата" - коментира още той. Един от колегите му от село Садово е изгубил вече 15 кошера. От препарата пчелите се дезориентират, не се връщат в кошерите, медът и восъка се разтича. Друг сериозен проблем ще е качеството на произведения мед, добит от райони, в които е пръскано с препарата цитрол, тревожат се собствениците на пчелини.

След като представителите на Българската агенция по безопасност на храните Благоевград не са изпълнили обещанията си, дадени на срещата в град Гоце Делчев през изминалата седмица, пчеларите са потърсили помощ и защита от прокуратурата и от евродепутата Мария Габриел, от която очакват отговор.