България няма възможност да „произведе следващи специалисти в психиатрията
България няма възможност да „произведе следващи специалисти в психиатрията / Sofia Photo Agency, архив

В момента в страната ни има 500 специалиста в областта на психиатрията, но средната възраст е много висока. Това сигнализираха днес психиатри.

Липсват желаещи за специалност психиатрия, алармираха лекари. Средната възраст на лекарите, които в момента я практикуват, е изключително висока. Пример за това е, че най-младият психиатър в Севлиево, например, е на 42 години. Броят на вишистистите, които в момента се обучават в България, е изключително притеснителен: 22 в Медицинският университет в София, 9 във Варненският медицински университет и едва 4 в Плевен.

Друг основен проблем е недобре разпределената детска психиатрия, коментира д-р Христо Кожухаров:

"Има свръх струпвания в Североизточна България и свръх струпвания около София. Има големи области, като Бургас, Пловдив, в които няма. Първият проблем е специализантите, но по-големият проблем е какво става, след като вземат специалност", каза д-р Кожухаров.

Д-р Дроздстой Стоянов сподели, че освен малкият брой, които избират тази специалност, проблем е и решението на повечето да емигрират веднага след като завършат.

"От Източна Европа ние захранваме пазара на труда на германците, защото техният се оголва в посока Швейцария, Норвегия", каза д-р Стоянов.