Археолозите: Светилището в „Хасара” е от времето на Троянската война
Археолозите: Светилището в „Хасара” е от времето на Троянската война / Община Минерални бани

Приключи първият етап от разкопките на археологическия комплекс край с. Ангел войвода. Общо около 50 декара е площта му и това е най-значимият исторически обект на територията на община Минерални бани, съобщи ръководителят на археологическата експедиция доц. д-р Здравко Димитров от Националния исторически институт с музей към БАН. Светилището датира от края на бронзовата и началото на желязната епоха.

Археолозите Светилището в Хасара е от времето на Троянската война
netinfo

Тракийското скално светилище и откритите олтари и скална гробница в местността „Хасара” датират от 12 до 9 век преди Христа, което означава че са съществували по времето, когато се е водила описаната от Омир в „Илиада” Троянска война. Тя датира от края на 11-и и началото на 10-и век преди Христа, коментира той.

По-късно, около 5 век, е издигната крепостта. Тя е била бойна погранична крепост със здрава стена, на места дебела до 2,5 метра. Височината на укрепителното съоръжение е била от 4 до 7 метра.

Археолозите Светилището в Хасара е от времето на Троянската война
netinfo

Крепостната стена на „Хасара” се нарежда до едни от най-запазените автентичи крепостни стени в региона, като Лютица край Ивайловград, Мезек край Свиленград и др. Общата й площ е около 6-7 декара. Няма данни да е била опожарявана или превзета. Най-вероятно е била изоставена от византийците по времето на славянските нашествия.

В комплекса е открита и ранно християнска църква. Тя е еднокорабна, с високи сводове и големи прозорци. Открити са зелени парченца стъкла от витражите, парчета от стаклени чашки, които са били използвани за църковните ритуали.  В околностите на крепостта има също скален олтар и слънчев часовник.

„Обектът е уникален. Подобно на Перперикон тук имаме църква, крепост и светилище. В Татул имаме светилище и скална гробница. Тук всички компоненти – крепост, църква, светилище и скална гробница са събрани в един комплекс и всичко това предполага огромен туристически потенциал. Но ще са необходими много средства за неговото проучване и изграждане на инфраструктура за туристите, смята доц. Димитров.

Той благодари за информацията, предоставена му от кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер, който е основният инициатор за започване на разкопките.

 

„Най-важното в момента е да се смени статутът на „Хасара”. Археологическият комплекс в момента е държавен горски фонд. Задействани са процедури пред МРРБ и Министерството на културата. Чрез МРРБ собствеността върху обекта може да стане общинска. Културното министерство е добре да даде на „Хасара” статут на паметник на културата. Така община Минерални бани ще е в състояние да кандидатства за финансиране по оперативните програми на Европейския съюз или по т.нар „норвежки механизъм”, за да може започнатото това лято проучване да продължи и „Хасара” да стане готов за посещения на туристи обект”, коментира кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер.