Спецсъдът остави в ареста задържаните за стрелбата в Слънчев бряг
Спецсъдът остави в ареста задържаните за стрелбата в Слънчев бряг / DarikNews.bg, архив
Спецсъдът решава за мерките на задържаните за стрелбата в Слънчев бряг
88142
Спецсъдът решава за мерките на задържаните за стрелбата в Слънчев бряг
Спецсъдът решава за мерките на задържаните за стрелбата в Слънчев бряг
  • Спецсъдът решава за мерките на задържаните за стрелбата в Слънчев бряг
  • Спецсъдът решава за мерките на задържаните за стрелбата в Слънчев бряг

Специализираният съд остави зад решетките задържаните в Бургас в началото на седмицата 7 души. Те бяха арестувани изненадващо по време на следствен експеримент в заведението, където стана покушението срещу Димитър Желязков- Очите.

На арестуваните, както и на още трима души, които са в неизвестност, бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за наркоразпространение, изнудване, трафик на имигранти, палежи и побои.

Проговори наемателят на ресторанта, в който Митьо Очите беше прострелян

Според разпространената преди дни от прокуратурата и МВР информация групата действала от 2013 г. насам, но полицията не е разследвала вкупом всички престъпления, за които е имало сигнали. Доказателствата за действията на организираната престъпна група бяха скорострелно събрани след атентата срещу Димитър Желязков-Очите и последвалото посещение на главния прокурор Сотир Цацаров в Бургас. Те се потвърждават от множеството веществени доказателства, експертизи и свидетелски показания, събрани по делото.

Основно обвиненията са за разпространение на наркотици, рекет, но към тях има и редица съпътстващи престъпления като палежи, побои, включително и стрелбата срещу Митьо Очите, при която един от гардовете му загина, а друг беше тежко ранен. Самият Желязков също все още се намира в болница под лекарско наблюдение.

Цацаров "разкрил" престъпна група в Бургас след стрелбата по Митьо Очите

От пледоариите на прокуратурата пред съда днес стана ясно още, че групата е заплашвала туроператори, осигурявала е клиенти за заведенията на хора от групата, притежавани от тартора Божидар Кузманов, който все още е в неизвестност.

Кузманов, по прякор Божо Кравата, е сочен от всички свидетели по делото за ръководител на престъпната дейност. Свидетелите признават още, че през зимата бандата се е позиционирала в Банско, където Кузманов е имал бизнес. Там започвало сезонно изнудване на туроператори, както и на таксиджии, които е трябвало да плащат по 4000 лева на сезон, за да паркират пред заведението му.

Обвиняемите поискаха да получат по-леки мерки за неотклонение и да излязат на свобода, като до един отрекоха да са участвали в престъпна групировка.

Решението на съда предстои да бъде съобщено по-късно днес.