Възраждат празника на гарнизон Пловдив с богата програма
Възраждат празника на гарнизон Пловдив с богата програма / снимка: Кирил Кирилов
Възраждат празника на гарнизон Пловдив с богата програма
88141
Възраждат празника на гарнизон Пловдив с богата програма
  • Възраждат празника на гарнизон Пловдив с богата програма

След повече от 70 години ще бъде възроден празникът на гарнизон Пловдив. Това съобщи началникът на военното формирование и командир на 68 бригада специални части ген. Явор Матеев. Той припомни, че пловдивският гарнизон е най-голям в страната и има славни воински традиции след Освобождението на България от турско робство.

Празникът на гарнизона ще бъде отбелязан на 4 юли, което е 21 юни стар стил – датата, бележеща победната битка на българската армия при Криволак по време на Междусъюзническата война през 1913 г. В програмата са включени празнично шествие на представителни блокове на военни формирования от гарнизон Пловдив, поднасяне на венци и цветя, заупокойна молитва, отслужена от митрополит Николай, концерт с военна духова музика на гарнизонния оркестър и тържествена заря-проверка. В шествието по главната улица на Пловдив ще участва и славното знаме на 9-ти пехотен полк, което се съхранява в Националния военноисторическия музей, уточни бригаден генерал Матеев.

„Най-малкото, което дължим на тези хора, които са изковали нашето национално обединение, а това са били славни години, е да не ги забравяме. Това което ни е съхранило като народ и държава през вековете, са родовата памет, воинските традиции, християнските ни ценности и православната ни вяра“, каза още ген. Матеев.

В концерта, който ще се състои в Концертна зала – Пловдив, ще бъдат изсвирени песни и маршове със специален аранжимент, които досега не са изпълнявани от военен духов оркестър. По време на тържествената проверка се очаква присъствието на министъра на отбраната Николай Ненчев, началника на отбраната ген. Константин Попов, кмета Иван Тотев, областния управител Здравко Димитров, офицери и др.

Чуйте и от прикачения звуков файл.