Чешкият президент иска референдум за ЕС и НАТО
Чешкият президент иска референдум за ЕС и НАТО / БГНЕС
Чешкият президент иска референдум за ЕС и НАТО
88137
Чешкият президент иска референдум за ЕС и НАТО
Чешкият президент иска референдум за ЕС и НАТО
  • Чешкият президент иска референдум за ЕС и НАТО
  • Чешкият президент иска референдум за ЕС и НАТО

Президентът на Чехия Милош Земан призова за референдум за членството на страната в ЕС и НАТО. Пред граждани той заяви, че такъв вот трябва да има, независимо че лично той подкрепя оставането на Чехия в двете организации. Земан е първият държавен глава, която обявява официално, че иска в страната му да има такъв референдум.

На среща с жители в източния град Велке Мезиржици чешкият президент Милош Земан заяви, че не е съгласен с искащите излизане от ЕС, към който Прага се присъедини през 2004 г., но чешките граждани имат право да се изкажат „за" и „против" членството.

Не съм съгласен с тези, които подкрепят излизането от Европейския съюз. Но ще направя всичко, което мога, за да се проведе референдум, на който хората да могат да изразят мнението си. Същото важи и за излизане от НАТО.

Предложението му беше направено на фона на шока от британския вот за излизане от Общността, макар самият Земан да подкрепи членството на страната си и в двете организации. Чехия е сред нетните бенефициенти в ролята си на член на ЕС, тъй като получава повече средства от бюджета на ЕС, отколкото внася. На страната НАТО дава гаранции в сферата на сигурността в борбата с международния тероризъм.

Удовлетвореността от членството в ЕС в Чешката република спадна до 25 процента през април. Преди година тя беше 32 процента.

В чешкия парламент малкото опозиционно крайнодясно движение „Зора" настоя за провеждането на референдум за напускането на ЕС през май, но не успя да набере достатъчно подкрепа.

Президентът Милош Земан няма конституционното право да насрочи референдум. Провеждането му изисва промени в Конституцията, които трябва да бъдат приети с минимум 60% мнозинство и в двете камари на парламента.