Оставиха в ареста рецидивист за опит за кражба на кабели
Оставиха в ареста рецидивист за опит за кражба на кабели / DarikNews.bg, архив

По искане на Районна прокуратура - Стара Загора съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража" спрямо Пеньо И. на 56 години, от гр. Стара Загора, привлечен като обвиняем по бързо производство за това, че в условията на опасен рецидив направил опит да отнеме чужди движими вещи от владението и без съгласието на собственика с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е останало недовършено, поради независещи от дееца причини - престъпление по чл.196 ал.1 т.1 във връзка с чл.194 ал.1 във връзка с чл.18 ал.1 във връзка с чл.29 ал.1 от Наказателния кодекс.

В хода на образуваното срещу Пеньо И. бързо производство е установено, че същият сутринта на 26 юни 2016 г. в гр. Стара Загора проникнал в новострояща се жилищна сграда, с цел да набави за себе си финансови средства, и започнал да демонтира различни ел.кабели, които се намирали в подземните гаражи на постройката. Вещите събирал в найлонов чувал. От движението на обвиняемия в обекта се активирала монтираната сигнално-охранителна техника и на място пристигнали служители на охранителната фирма, които заловили Пеньо И., докато извършвал престъплението. Впоследствие обвиняемият бил предаден на полицейски служители и било започнато разследването по бързото производство.

Пеньо И. е криминално проявен и многократно осъждан за извършени престъпления от общ характер. За последно е бил освободен от затвора на 2 март 2016 г., поради изтърпяване на наказание от една година лишаване от свобода за извършено престъпление по чл.196 от Наказателния кодекс (кражба при условията на опасен рецидив).

Районен съд - Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Пеньо И. е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо Пеньо И. мярка за неотклонение "задържане под стража" може да се обжалва пред Окръжен съд-Стара Загора.