Проверки на  ИАГ за електронни билети при превоз на дървесина
Проверки на ИАГ за електронни билети при превоз на дървесина / Дима Кирилова,Дарик радио


Ръководството на Изпълнителна агенция по горите направи проверка на територията на Регионална дирекция по горите - Кюстендил. Заедно с журналисти и служители на РДГ Кюстендил, директорът инж. Здравчо Тодоров, зам. директорът Васил Пуров, експерти и горски инспектори беше проверен камион с дървесина, добита от частна гора в землището на село Преколница.
От 1 юли електронният превозен билет задължително трябва да бъде въведен от всички собственици на гори - държавни, частни и общински. Беше показан начинът, по който работи новата система за проверка и контрол. Всички инспектори разполагат с таблети, чрез които се получава достъп до системата на горската агенция, където се проверява дали за дървесината има издаден превозен билет. Достъп до системата имат служителите на МВР, както и служители на приходната агенция.
На терен демонстрираха как и гражданите могат са проверяват своевременно дали превозното средство се движи с валиден превозен билет, за което им е нужен само телефон и интернет.

 


„Електронният превозен билет дава възможност да се провери във всяко едно време дали транспортираната дървесина е добита законно. От 1 юли електронният превозен билет задължително трябва да бъде въведен от всички собственици на гори - държавни, частни и общински. На терен беше показан начинът, по който работи новата система за проверка и контрол. От днес хартиеният превозен билет не важи, счита се, че превозваната дървесина с такъв билет е незаконно транспортирана дървесина. Ще има масови проверки, ще бъдат съставяни актове. Електронният дневник и издаването на електронни превозни билети ще бъдат въведени за обектите, в които постъпва, преработва и се експедира дървесина. Започнали сме в няколко обекта да експериментираме с новия разработен софтуер, той е на Агенцията ,а не на частна фирма. От 1 януари 2017 година за тези обекти също ще се прекрати издаването на хартиени превозни билети. Така правим завършек на цялата система - издаването на позволителното за сеч, експедирането на дървесината, освидетелстването, преработката, всичко ще бъде част от системата" , заяви зам.-изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите Красимир Каменов.
Инспекторите са категорични, че всеки един гражданин, който забележи автомобил с дървесина и ако реши ,че е незаконна, не е нужно да звъни на 112 , а може през телефона си да влезе в публичния сайт на агенцията и така да провери дали автомобилът превозва законно добита дървесина или не.

 

 

220 000 електронни преводни билета са издадени до момента на територията на страната. Те се отнасят за всички видове собственост на горите. Санкциите за превоз на дървесина, добита по незаконен начин е от 300 до 3 000 лева за физическо и до 5 000 лева за юридическо лице.