Провал в обединяването на „ВиК“-системите в Лудогорието
Провал в обединяването на „ВиК“-системите в Лудогорието / Радка Минчева, Областна администрация-Разград

Пълен провал претърпяха усилията за обединяването на трите водоснабдителни дружества, функциониращи в област Разград в обща асоциация.

Днес беше поредният епизод от тази драма. За 10,30 ч. в Областна администрация-Разград бе насрочено извънредно общо събрание на асоциацията по ВиК на територията, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“-Исперих. По информация на пресцентъра на Областна управа в този час не е имало кворум и въпреки, че участниците изчакали 5 минути пристигането на тримата общински кметове – на Исперих, Завет и Самуил – те не се появили и заседанието било отложено. Още 5 минути по-късно пък Бейсим Руфад, Ахтер Велиев и д-р Бейтула Сали се появиха в залата, областният управител Манол Кившанов обаче вече не беше в сградата, отишъл на турнира по стрелба на ОДМВР-Разград послучай празника на МВР 5 юли. От управата на асоциацията уточниха, че най-рано следващо заседание може да бъде насрочено след 1 месец.

От коментарите по темата стана ясно, че заседанието би било ялово дори и да се бе провело, тъй като основна точка в него беше промяна в границите на обособената територия чрез отделяне на община Завет и присъединяването й към асоциацията на „Водоснабдяване Дунав“. По тази точка кметът на Исперих е имал пълномощия от Общинския съвет да гласува „въздържал се“, което би възпрепятствало отделянето на Завет. Решението на местния парламент е взето на сесия вчера. Неофициалните коментари, свързани с отказа на Исперих да се присъедини към областната асоциация, са в посока притеснения относно загубата на работни места, в момента на щат са 104 човека в исперихското ВиК. От разградското дружество имало уверение, че всички ще бъдат назначени на пробен период.

Ще припомним, че особено активно по каузата за обединение на ВиК-та в региона работи бившият областен управител Петър Василев, делото му продължи Галина Георгиева, към финалната фаза на тази акция отсъства обединяващата фигура и по всичко личи, че обединение няма да има. Ще припомним още, мотивът за обединението е становище, че области, в които то липсва, няма да получават финансиране по европроекти в сферата на ВиК. Преди дни обаче Галина Георгиева, вече в качеството си на заместник-кмет, съобщи на заседание на комисия към местния парламент, че е отправено запитване до МРРБ дали това ще се отрази на кандидатстване с проекти за воден цикъл, оттам отговорили, че според евродирективите обединението е препоръчително, не задължително условие. Подобни проекти в Разградско реализираха в предходния програмен период три общини: Исперих, Кубрат и Лозница.

Провал в обединяването на ВиКсистемите в Лудогорието
netinfo