Засилено полицейско присъствие у нас след атентатите в Истанбул
Засилено полицейско присъствие у нас след атентатите в Истанбул / DarikNews.bg, архив

Мерките за сигурност в България са повишени след атентатите на летище „Ататюрк" в Истанбул. Причината е, че има повишен риск на територията на целия Европейски съюз. Това заяви във Варна главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов. Той увери, че за страната ни обаче няма регистрирана конкретна заплаха:

„Мерките са най-разнообразни. Свързани са със засилено полицейско присъствие и засилени форми на контрол при влизане в обектите на критичната инфраструктура. Те водят до причиняване на някакъв дискомфорт в гражданите, за който предварително се извиняваме. Но сигурността изисква тази малка жертва, която всички ние трябв да си причиним".

"Засега няма нужда от ангажиране на армията за повишаване на сигурността в някои критични точки", добави главен комисар Костов.

За поредна година румънски полицаи ще участват в охраната на морските ни курорти. Съвместните патрули тръгват от днес, като ще продължат до края на август, обяви главният секретар на МВР.

Български и румънски полицаи ще патрулират в Балчик и курортите „Албена", „Златни пясъци" и „Слънчев бряг". Всички румънски униформени владеят добре български език, като знаят и по един друг език, най-често английски.

Същевременно стартират и съвместни автопатрули с български и румънски полицаи. Те ще следят за реда по пътищата в граничните райони в дните петък и неделя.