Общините край морето заедно ще укрепват българския бряг
Общините край морето заедно ще укрепват българския бряг / netinfo
Общините край морето заедно ще укрепват българския бряг
88119
Общините край морето заедно ще укрепват българския бряг
  • Общините край морето заедно ще укрепват българския бряг

Черноморските ни общини започват съвместна работа за укрепване на българските брегове. По подобен проект се работи от няколко години в Румъния и усилията в северната ни съседка вече дават резултат.

На Общо събрание на Асоциацията на българските черноморски общини (АБЧО), проведено във Варна, бе взето решение да се създаде експертна група, която да разработи план за цялостно укрепване на всички проблемни плажове. Целта е през 2018 година да има проектна готовност за кандидатсване по европейски програми или чрез трансгранично сътрудничество да се усвоят средства, които да подпомогнат общините да се погрижат за крайбрежието ни.

Идеята е подкрепена от министерствата на регионалното развитие и околната среда, от областните управители на Варна, Бургас и Добрич, както и от кметовете на двата големи града край морето, съобщи председателят на АБЧО инж. Атанас Стоилов.

По думите на Стоилов, най-проблемните плажове са по северното Черноморие, където има и доста активни свлачища.

Той даде за пример общата работа на общините Аксаково, Варна и Белослав за изграждането на новото депо за отпадъци край село Въглен, проект, продължил 5 години. Стоилов изрази надежда, че с подобен подход на интегрирани усилия черноморските общини ще успеят да постигнат целта си да укрепят българските брегове.

Общото събрание на АБЧО избра кмета на община Аксаково инж. Атанас Стоилов за свой председател за нов двугодишен мандат