Бъчварова и Чуколов в спор за разпространението на наркотици
Бъчварова и Чуколов в спор за разпространението на наркотици / БГНЕС, архив
Бъчварова и Чуколов в спор за разпространението на наркотици
88114
Бъчварова и Чуколов в спор за разпространението на наркотици
Бъчварова и Чуколов в спор за разпространението на наркотици
  • Бъчварова и Чуколов в спор за разпространението на наркотици
  • Бъчварова и Чуколов в спор за разпространението на наркотици

Има ли наркотици у нас и разпространява ли се дрога? Върху този въпрос спориха в началото на парламентарния контрол вътрешният министър Румяна Бъчварова и депутатът от Атака Десислав Чуколов.

Зрелищни арести в Бургас след операция на ГДБОП (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вътрешният министър Румяна Бъчварова даде отчет какви са количествата задържана дрога през миналата година в София и останалата част на страната. Тя представи официалните данни на МВР в отговор на въпрос на депутата от Атака Десислав Чуколов за разпространението на наркотици у нас:

"При специализирани операции за противодействие на производство и разпространение на наркотични вещества на територията на столица през 2015 г. от структурните звена на СДВР и ГДБОП са задържани общо 2360 души, разкрити са 19 оранжерии и помещения за отглеждане на канабис", каза министър Бъчварова.

Тя посочи и точното количество на иззетите наркотици, като направи сравнение между София и останалата част от страната.

"При операции на СДВР и ГДБОП са иззели - канабис над 20 кг в София, за цялата страна - над 1 тон; хероин - 1,6 кг в София и 265 кг в цялата страна; амфетамини - 7 кг в София и над 43 кг за цялата страна; екстази - 423 броя в София и над 17 000 броя в цялата страна; кокаин - 700 г в София и 10 кг за цялата страна; хашиш - 800 г в София и 13 кг в цялата страна", посочи вътрешният министър.

Зрелищна акция и арест на полицаи в Благоевград (СНИМКИ/ВИДЕО)

Според Чуколов обаче употребата на наркотици в столицата и останалата част на страната е много повече от обявените задържани количества.

"Вие не ми отговорихте на въпроса колко лица има задържани за разпространение на наркотици, защото явно бройката е много малка и нямате очите да го кажете", каза Чуколов.

Министър Бъчварова от своя страна му отговори:

"Що се отнася до употребата на наркотици очевидно имате повече информация. За благодарност да ми я предоставите".

Чуколов обаче така и не запозна Бъчварова с конкретни данни за разпространението на наркотици у нас и дилърите на дрога в страната.