Почетният генерален консул на България в Хамбург  ще посети Русе
Почетният генерален консул на България в Хамбург ще посети Русе / netinfo

Проф. д-р Герд-Винанд Имайер, почетен генерален консул на Република България в Хамбург, идва утре на посещение в Русе, водейки със себе си Камерния оркестър КАМЕРАТА ХАМБУРГ и първата жена концертмайстор в Хамбург – блестящата българска цигуларка Йоанна Каменарска.

От 18 ч. в Доходно здание оркестърът ще изнесе концерт с вход свободен като специален жест към русенската публика от страна на проф. д-р Имайер, който по-рано през деня ще се срещне със заместник-кмета на Община Русе Димитър Наков. Той ще има възможността да разгледа забележителностите на града, а в 18 ч. ще се присъедини към публиката на концерта на КАМЕРАТА ХАМБУРГ в Доходното здание, който се осъществява с любезната подкрепа на Дирк Алерс, Frosta AG и Lenox.

Атрактивната концертна програма с любими популярни произведения от Хайдн и Моцарт гарантира на меломаните едно незабравимо музикално преживяване.

Камерният оркестър КАМЕРАТА Хамбург е основан през 1989 година от приятелски кръг музиканти. В програмите си, КАМЕРАТА Хамбург съчетава популярни класически и рядко изпълнявани произведения, стара музика и съвременни произведения. Crossover-проектите като „Класика & джаз“ са част от профила на ансамбъла, както и съчетанието на музика и текст. Оркестърът е отворен към музикалните култури от всички краища на света, за което спомага сътрудничеството с генералните консулства в Хамбург. Специално за ансамбъла са създадени произведения от редица изтъкнати композитори като Я. М. Мюлер-Виланд, Тео Брандмюлер, Дан Дедиу и Петер Михаел Хамел.

Густав Фрилингахаус е концертмайстор на КАМЕРАТА Хамбург от 2009. Учи цигулка при В. Рюсман (Хамбург), Игор Озим (Берн) и Томас Брандис (Любек), както и камерна музика при Валтер Левин (Базел) и Гюнтер Пихлер (Кьолн, Мадрид). Като първа цигулка на квартет „Амарилис“ е носител на многобройни престижни награди.

Йоанна Каменарска следва първо при Йосиф Радионов в София, а 17-годишна е приета в Моцартеума в Залцбург и продължава образованието си при легендарния Руджиеро Ричи. Носител е на Трета награда от Международния конкурс „Моцарт“ в Залцбург през 2002 година. Изнася редовно концерти в Европа, Япония и Южна Америка. Солира с оркестри като Берлинския симфоничен оркестър, Нюрнбергските симфоници, Симфоничния държавен оркестър на Хамбург и др. От 2008 е концертмайстор на прочутите Хамбургските симфоници.