Руски специалисти обмениха опит в грижата за хора с увреждания с колеги от Добрич
Руски специалисти обмениха опит в грижата за хора с увреждания с колеги от Добрич / Община Добрич

Представители на научно-образователния център за практическа психология и психологична служба към Рязанския държавен университет „С. А. Есенин“ в Русия гостуваха в Добрич, информираха от общината. Целта на посещението е  била запознаване с опита на  Добрич в грижата за децата и възрастните хора с увреждания.

Директорът на центъра Елвира Самарина заедно с колегата си Наталия Баришова – директор на НПО за подкрепа на хора с увреждания „Навигатор на бъдещето“  са посетили  Дневния център за възрастни с увреждания и Центъра за настаняване от семеен тип за деца с увреждания.

По време на посещението гостите и домакините са споделили трудностите, които срещат в работата си, професионален опит за проблемите, свързани с грижата и лечението на хората с увреждания и са обменили контакти. Руските гости  са останали с много добри впечатления от посетените в Добрич институции, от състоянието на техните възпитаници и от ангажираността и сърдечността на персонала, допълват от община Добрич.

„Едно плюс едно прави повече от две – това е девизът на нашия Център“, - е  споделила Елвира Самарина. – „Това означава, че е много важно институциите, които работят в една и съща област да се обединяват, за да обменят опит, както и да работят тясно с родителите и близките на хората с увреждания“ допълва Самарина.

Руските гости са отправили покана към добричките институции да вземат участие в подготвяната от Научно-образователния център в град Рязан международна научна конференция „Денят на щъркела“, където да споделят опит със специалисти от същата област от Англия, Германия и Русия.