Петият събор „Лудогорие“ започва
Петият събор „Лудогорие“ започва / Радка Минчева, архив

Петият Национален фолклорен събор „Лудогорие“ започва днес в местността „Пчелина“ край Разград.

Откриването на празника, организиран от сдружение „Лудогорие 2012“, е в 18,00 ч. днес, 1 юли, той продължава 3 три. Общо 70 самодейни състава ще се изявят на сцената на събора, всеки ден ще има и пеят и свирят и професионални фолклорни изпълнители. Тази вечер от 19,30 ч. е концертът на формация „Багри“, час по-късно ще пее Бинка Добрева. В събота от 12,30 ч. е изявата на певицата Ваня Вълкова, в 20,00 ч. – концертът на духова музика „Зелени дел“, в 21,00 ч. ще има кукерски и нестинарски танци, а в 21,30 ч. е концертът на Здравко Мандаджиев.

Съборът ще бъде закрит от концерт на победителите в „България търси талант“ „Виво Монтана“ в 18,30 ч. в неделя. Пообяд в 12,00 ч. пък ще има възстановка „Жива картина по залавянето на Никифор I с капан, направен от капанците“, ще я представят членове на Родолюбивия комитет „Крум Страшний“ от Шумен.

Пред провеждането събора тази година имаше две препятствия. Преди по-малко от месец стана ясно, че местната управа иска от организаторите такса за ползване на търговската площ, за да се проведе събора, бе редуцирана програмата, отпадна възстановката на Капанска сватба. Преди дни пък стана ясно, че е удължен срокът на ремонта на пътя Разград – Попово, по който се стига до поляната в местността „Пчелина“. Със съдействието на община Разград обаче от Областно пътно управление е получено разрешение пътят да се използва от участниците и гостите на събитието при временна организация на движението.