Представиха нова книга за Севтополис
Представиха нова книга за Севтополис / Деляна Бобева

Нова книга за тракийския град севтополис бе представена в Казанлък. Книгата е дело на Камен Димитров и  Мария Чичекова- майка и син, посветили живота си на изследване на древния тракийски град, останал под водите на язовир Копринка. Книгата е със заглавие: "Севтополис- градът на Севт Трети"и е обобщение на 40 годишни проучвания на столицата на севт Трети.

Камен Димитров е последният носител на наградата "Александър Фол", връчвана от Община Казанлък по време на Дните на тракийската култура.

Книгата бе представена по време на промоцията на новия, 9-ти том на  сборника "Казанлък в миналото и днес" .

Поредното издание е дело на Издателския комплекс в УНСС- София бе представено от казанлъчанина проф. Петко Петков- преподавател от катедра "Нова и най- нова история на България".

 

Петков е и ръководител на екипа, направил научната редакция на сборника.

Промоцията на сборника събра на едно място историци, научни музейни работници, участвали със свои доклади в сборника.

Поводът за появата на изданието е 115 годишнина на Историческия музей "Искра" в Казанлък, вдъхновила за специална конференция, домакинствана от музея в края на миналата година голяма част от водещи български историци и краеведи.

Сборникът е в 5 раздела, съдържащи научни доклади и сведения за археологията, нумизматиката и етнологията на Казанлъшкия край, Възраждането, социалната и политическа история в периода от Освобождението до 9-ти септември 1944 година, историята на розопроизводството и културния туризъм.

В изданието със свои доклади участват: проф. Петко Петков от Великотърновския университет, Красимира Стефанова, Пепа Коскина, Людмил Буюклиев и Марияна Ибришимова от ИМ "Искра", Иво Косев от дом "Петко Стайнов в Казанлък, доц. д-р Красимир Кръстев, проф. д.ист. н. Иван Русев, казанлъчанинът доц. д-р Пенчо Пенчев от УНСС, ас. Емилия Вачева и Марияна Друмева, доц.д-р Марко Димитров, доц.Евгени Костов, проф. д-р Иван Русев, директорът на НПМ "Шипка - Бузлуджа" д-р Чавдар Ангелов и на ИМ "Искра" д-р Момчил Маринов ,докторанти.

Първият том на сборника "Казанлък в миналото и днес" излиза през 1912 година и е дело на печатницата на Народното осигурително дружество "Балкан" в Казанлък.

В предговора към първото издание, създателите на сборника заявяват желанието си "да изложат всичките прояви на духовния и материален живот на своя град, с всичките му преимущества и заслужаващи особености, с цялата му голота, която трябва по-внушително да сепне всички ни".