Брекзитът няма да повлияе на търговските преговори със САЩ
Брекзитът няма да повлияе на търговските преговори със САЩ / ThinkStock/Getty Images

Британският референдум, на който страната реши да излезе от ЕС, няма да повлияе на преговорите за постигане на споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ. Това заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

„Ние сме решени да продължим тези преговори. Те са важни за Европа, за нашата икономика, за нашите работни места, за нашия бизнес, за нашите потребители и има смисъл да ги продължим дори и като 27“ държави в ЕС, посочи тя в интервю за френско радио, цитирана от АФП.

САЩ не са готови да правят сериозни отстъпки по ТПТИ

Вашингтон и Брюксел силно желаят да бъдат приключени преговорите по Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (TTIP) до края на годината, т.е. преди да изтече мандатът на сегашния американски президент Барак Обама.

Но тези усилия срещат опозиция в отделни райони на Европа, по-специално във Франция и в Германия, където критиците казват, че преговорите се водят тайно и са обезпокоени от потенциалното негативно влияние на споразумението върху селското стопанство и околната среда.

В неделя френският премиер Манюел Валс подчерта, че никакво споразумение не трябва да се сключва, ако то не се съобразява с интересите на ЕС. „Мога да ви кажа откровено, че трансатлантически договор не може да има“.

Източник: БГНЕС