Вишеградската група с предложение за излизане от кризата след Брекзит
Вишеградската група с предложение за излизане от кризата след Брекзит / БГНЕС

Държавите от Вишеградската група (Унгария, Полша, Словакия и Чехия) имат намерение да разработят „смело и творческо“ предложение за излизане от европейската криза, последвала британския референдум за излизане от ЕС. Това заяви представителят на офиса на полския президент Кшиштоф Щерски.

Изказването му идва, след като по-рано днес полският държавен глава Анджей Дуда се срещна със словашкия премиер Роберт Фицо.

„Събеседниците са се съгласили, че сега не могат да се използват старите схеми за взимане на решения. Ако Европа иска да излезе като победител от тази криза, то е длъжна да направи това чрез нови идеи“, посочи Щерски.

Според полската страна първата реакция на излизането от Великобритания е била схематична. „Държавите се събираха на малки групи, представяха предложения, за които ние отдавна слушаме. За да се излезе от кризата са необходими нови, творчески идеи. Тук премиерът Фицо и президентът Дуда виждат ролята на Вишеградската група“, заяви говорителят.

„Ролята на Вишеградската група се състои в това, че ще покажем смело и оригинално предложение за творчески изход от настоящата криза“, каза Щерски.

По неговите думи важна роля ще изиграе и неформалната среща на лидерите на 27-те държави от ЕС без Великобритания, която трябва да се състои през септември в Братислава.

Той посочи също, че по време на визитата на Дуда в Словакия са били обсъдени и въпроси, свързани със сигурността и предстоящата среща на НАТО във Варшава, както и енергийни теми и в частност въпроса за „Северен поток-2“.

Източник: БГНЕС