Д-р Мария Рачева ще ръководи Комплексния онкологичен център още три години
Д-р Мария Рачева ще ръководи Комплексния онкологичен център още три години / снимка: sxc.hu

Договорът на управителя на Комплексния онкологичен диспансер във Велико Търново д-р Мария Рачева ще бъде удължен с още три години, а до 1 месец ще бъде назначен нов конкурс за шеф на белодробната болница „Д-р Трейман“. Това решиха великотърновските съветници на днешната сесия. 29 съветници подкрепиха  д-р Рачева да продължи да управлява онкодиспансера, а 16 гласуваха да бъде назначен нов управител на белодробната лечебница.

Точката в дневния ред предизвика бурни реакции сред местните парламентаристи.  Съветникът от групата на „Патриотите- ВМРО“ Станислав Рашков излезе на трибуната и се обърна към колегите си: „Дайте ми един аргумент да удължим договора на управителя!“. Той цитира цифри, според които за четири години диспансерът е акумулирал загуби за 2,5 млн.лв. , а към март т.г. задълженията са били в размер на 2,2 млн.лева. Приходите към декември м.г. са били 59 хил. лева, а към март 2016 - нула.

„Нито един икономически показател на диспансера не е в нормата, коментира още Рашков, заплатите на лекарите от средно 1020 лева са паднали на 770 лева. Има сериозно текучество на кадри. Управителят предложи стабилизационен план, но не може да има такъв без анализ на финансите и без увеличаване на приходите!“, каза съветникът.  В заключение Рашков заяви, че по повод  управлението на онкодиспансера има страх и у съветниците, и у медиите. „Има и няколко чадъра, не знам колко са големи и кои са те", заключи той.

Председателят на групата на социалистите в местния парламент Валентин Ламбев също направи изказване от трибуната. „Този бизнес- план който е представила управителката, не дава основания да бъде подкрепен. В лечебното заведение има негативна тенденция- понижение на работната заплата и напускане на част от медицинския персонал. Диспансерът е в тежко финансово положение, като причините за това са комплексни, но ние сме длъжни да го съхраним", категоричен бе Ламбев.

От БСП предложиха д-р Мария Рачева да бъде подкрепена под условие, като тя се докаже до края на календарната година. Ламбев формулира това като предложение, което да се подложи на гласуване. Той алармира, че с решение на Общинския съвет от 2012 г. би следвало да бъде организиран конкурс за управител на белодробната лечебница „Д-р Трейман“. Тогава по спешност д-р Мария Рачева пое да ръководи временно и белодробната болница и това продължи четири години до момента. Второто предложение на Валентин Ламбев бе да бъде организиран конкурс за нов управител на белодробния диспансер в срок до един месец.

Съветниците подложиха на гласуване трите предложения, като преди това приеха редакция от Росен Иванов от ГЕРБ до един месец д-р Рачева да внесе бизнес програма за управление за следващия мандат. Предложението на червените да й се удължи договора с шест месеца бе отхвърлено, като 7 гласуваха „за“, 4- „против“, а 19 – с вот „въздържали се“. 29 съветника подкрепиха тя да управлява Комплексния онкологичен диспансер до юли 2019.

Прие се и предложението да са назначи нов конкурс за СБАЛПФЗ „Д-р Трейман“ .  Междувременно съветникът от РБ Мирослав Трифонов изрази позиция от името на своите колеги, че наредбата за управление и упражняване правата на собственост върху общинската част от капитала на търговските дружества, е неактуална и неефективна. Реформаторите ще подготвят предложения за завишен контрол върху дейността на управителите, за въвеждане на контрольори в дружествата в тежко финансово състояние и ще предложат възнагражденията на управителите да се обвържат освен със средната брутна работна заплата за страната, и с финансовите резултати на търговското дружество.

Според сега действащата наредба, заплатата на шефа на онкологичния диспансер е в размер на 10 минимални работни заплати или 4 200 лева, а като управител на белодробната болница тя взема 1 800 лева.