Росен Иванов, ГЕРБ: Левите съветници сякаш искат пенсионерите да не излизат от пенсионерските клубове
Росен Иванов, ГЕРБ: Левите съветници сякаш искат пенсионерите да не излизат от пенсионерските клубове / netinfo

Общинските съветници от БСП във Велико Търново се обявиха против работещите пенсионери, след като официално поставиха това като проблем при днешното заседание на Великотърновския общински съвет. Това коментираха местните парламентаристи от ГЕРБ, Групата на социалистите в местния парламент отправи специално питане дали и защо има пенсионирани лица сред служителите на общинското предприятие „Организация на движението, паркинги и гаражи”.

„Моля да ни запознаете с аргументите, с които са предпочетени да бъдат назначени тези лица на пенсионна възраст, вместо лица в трудоспособна възраст”, бе въпросът, който от трибуната зададе ръководителят на групата съветници от БСП. Малко по-рано друг член на червената група пък заяви от трибуната, че община Велико Търново е длъжник на пенсионерите, апелирайки кметството да предостави по-голямо помещение за нуждите на техния клуб в кв. „Бузлуджа“.

Интересни асоциации навяват тези две изказвания, според зам.-председателя на Общинския съвет в старата столица Росен Иванов. „Сякаш левите искат в община като В. Търново, където безработицата е рекордно ниска, пенсионерите да не излизат от пенсионерските клубове, лишавайки ги от правото на труд, от възможностите за допълнителни доходи и активен живот. Това прилича на ограничаване на права, които не са актуални към съвременното общество и напомня за един друг строй, в който не важат пазарни механизми“, коментира юристът и икономист Росен Иванов.

Той уточни, че в България нито Кодексът на труда, нито друг нормативен текст забраняват пенсионираните лица да работят. Правото на пенсия у нас пък не е обвързано само с възрастов критерий, нито непременно означава нетрудоспособност.

„Управителят на всяко търговско дружество, в това число и общинско, има право да подбере своите служители по съответните правила и според съответния договор за управление. Ако някъде работят пенсионери, то е защото имат съответната експертиза, а основен критерий при назначаването им е дали могат да се справят с поверените им задачи", допълни Иванов.