Общината планира ремонт на улици в кв. “Варуша” със средства от ЕС
Общината планира ремонт на улици в кв. “Варуша” със средства от ЕС / DarikNews.bg, архив

Общината планира ремонт на няколко улици в квартал “Варуша” като средствата за дейностите ще бъдат осигурени по ОП “Региони в растеж”. Това стана ясно от сесията на Общинския съвет днес. По време на заседанието местните парламентаристи от БСП отправиха поредица от питания, като част от тях касаеха квартал “Варуша”.

Валерия Дончева попита кмета Даниел Панов за инфраструктурата в този район на старата столица, за саморазрушаващите се сгради, както и има ли възможност кварталът да бъде включен в транспортната схема на града. Червената съветничка заяви, че и на следващите заседания ще продължи да задава въпроси, вълнуващи живеещите в тази част на старата столица.

Кметът на Велико Търново информира, че по отношение на саморазрушаващите се сгради още през март е сформирана група за оглед на частните имоти, голяма част от които не се поддържат. Даниел Панов посочи, че са заложени сурови мерки срещу собствениците, които не изпълнят направените предписания.

По въпроса за осигуряването на автобуси за живеещите във “Варуша”, кметът посочи, че техническите характеристики на квартала биха затруднили преминаването на подобен вид возила и биха представлявали предпоставка за пътни инциденти. “В момента работим по анализ на транспортната схема и ще търсим вариант за обществен транспорт в тази част на града”, увери Даниел Панов.

Относно инфраструктурата в квартала, кметът посочи, че се предвижда ремонт на няколко улици със средства от ОП “Региони в растеж”.

Както обявиха на нарочна пресконференция вчера, общинските съветници от БСП поставиха въпроси, свързани с общинското дружество “Организация на движението, паркинги и гаражи”. “През последните два месеца,след затварянето на ул. “Магистрална”, нашият град е обсаден от автомобили, случват се ежедневни задръствания, транспортен хаос, неспазване на разписанията на автобусите”, коментира председателят на групата на червените Валентин Ламбев. Той попита кмета по какъв начин ще реши проблемът с движението, спирането и паркирането на автомобили. Социалистът постави въпроса колко са пенсионерите, които работят в общинското дружество.

От своя страна кметът Даниел Панов информира, че дружеството се отличава с положителни финансови резултати, като през 2015 год. е регистриран приход в размер на 71 хил. лв. Той призова общинските съветници да търсят управителя на дружеството за подробна информация относно наетите лица.

“Изглежда ли ви морално при такава безработица пенсионери да работят в общинско предприятие. В частния бизнес собственикът сам решава, но в случая е недопустимо управителя на дружеството, заместникът му и редица служители да са пенсионери”, коментира Валентин Ламбев.

Кметът Даниел Панов сподели позиция, че трябва да се изкаже почит и уважение към пенсионерите, които работят съвестно за заплата от 400 лв. “не мисля, че трябва да ги поставяме като обект за обстрел. Не виждам проблем да работят качествени служители, които си вършат работата, при положение, че законът го позволява. Трябва да зачеркнем тези хора ли?”, каза кметът, който бе аплодиран от съветници и гости.