По-висока цена на тока от днес, парното поевтинява
По-висока цена на тока от днес, парното поевтинява / Дарик архив

От днес пловдивчани и всички битови клиенти на ЕВН ще плащат по-скъп ток, стана ясно от решение на Комисията за енергийно и водно регулиране. Повишаването на цените е сравнително малко – с 0.83%. За абонатите на другите електроразпределителни дружества ще има незначително намаляване на цените или стойностите ще се запазят – за новия регулаторен период няма да има промяна на цената на тока за клиентите на ЧЕЗ в Западна България, а за тези на Енерго Про намалението е с 0.88%.

Цените влизат в сила от днес – 1-ви юли, и приключват на 30 юни 2017 г. Това обаче не означава, че дотогава промени в цените няма да има. По закон корекции може да се правят през три месеца при значително изменение на ценообразуващ елемент.

EВН дава възможност гражданите сами да отчетат електромерите си и да предоставят данните на дружеството. Самоотчитането се извършва по желание на клиентите, които трябва да попълнят показанията на електромерите си в декларация, която се предоставя и попълва на място в офис на ЕВН. Приемане на декларациите ще се извършва в периода от днес до 4 юли 2016 г. (понеделник) включително, от 8.00 до 17:00 часа. При попълването се посочват ИТН (измервателна точка номер) и клиентски номер, които фигурират във всяка фактура.

Понижение ще има на цената на тока за небитовите потребители на ЕВН - 7.84%.

Намалението на цената на топлинната енергия за Пловдив е 2,44 на сто.