Над 26 милиона инвестиции се вливат в Пазарджик
Над 26 милиона инвестиции се вливат в Пазарджик / dariknews.bg/архив

Инвестиции за общо над 26 милиона лева се вливат в Пазарджишка община с изпълнението на 4 проекта, гласувани с положителен вот от общинските съветници. И четирите са по програма „Региони в растеж” и предвиждат обновяване и ремонти на градската среда, саниране на училища, на зданията на МВР и НАП, както и на жилишни сгради. Проектите са част от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие.

В първия са включени многофамилни жилищни постройки, за чиято енергийна ефективност са предвидени 6 824 562 лева. Мащабни ремонти са планирани в района на кварталите „Марица” и около Областната болница, където ще бъдат обновени 4 обекта – зелени площи и кръстовища – за 7 616 482 лева. Санирането на общежитието на СОУ "Георги Бенковски", ОУ "Любен Каравелов", СОУ "Димитър Гачев", СОУ "Д-р Петър Берон" и ОУ "Христо Ботев“ се очаква да бъде на стойност 7 941 092 лева. С 1 549 352 лева в града ще бъде разкрит Център за работа с деца на улицата и приют. В саниране на сградите на НАП и дирекцията на МВР ще бъдат вложени съответно 325 182 лева и 1 782 085 лева.

Общината има пълна готовност за работата по градската среда, декларира секретарят Румен Кожухаров. За 2 от учебните заведения са готови разрешенията за строеж, в другите се правят обследвания за енергийна ефективност. Зданията на Данъчното и на полицията са собственост на съответните държавни ведомства. Общината ще ги санира, ремонти не са предвидени. Институциите се задължават да подпишат споразумения, че в следващите 5 няма да се правят промени във вида и предназначението на имотите.