Протестиращият човек влезе в изложба
Протестиращият човек влезе в изложба / netinfo

В Музея „Дом на хумора и сатирата” юли започва с нова изложба: в зала 7 са аранжирани 56 карикатури на 44 автори на тема „Протестиращият човек”. На пръв поглед няма нищо изненадващо, защото това бе една от темите на 22. МБХСИ през 2015. Изненадата ще дойде, когато започнете да разглеждате подбраните творби! Ще се убедите, че изкуството на карикатурата има чувствителни сетива – каквито са и художниците-карикатуристи. А като добавим, че тематичната линия тръгва с карикатури от отминалия ХХ век, носи белега да вълненията на автори от 23 държави, разположени на няколко континента, тогава със сигурност разговорът за протестиращия човек ще стане прелюбопитен и интересен.

Всеки от нас има своите несъгласия, недоволства, всеки току негодува, възмущава се, неодобрява едно или друго, не е съгласен с различни неща, има си възражения по важни за него проблеми. Но когато всичко попадне във фокуса на майстор-хуморист и сатирик, тогава придобива обществена значимост, излиза от тясната рамка на „домашното” и става важно за много хора. Така мъничкият протест на едно бебе в количка срещу изкуственото хранене отеква като значима тема на новото време (Драгутин Ковачевич, Хърватия). Затова пък ни става много симпатичен затвореният човек, който въпреки ограниченията си, танцува, а в главата му има птица – може би готова за полет, като душата му, а може би пееща, за да му вдъхва повече оптимизъм (Джанфранко Конфорти – Пако, Италия, карикатурата е от 2005 г.).

Терминът „протестиращ човек” не е толкова стар, но изложбата показва и няколко „протеста” от преди близо три и четири десетилетия, при това от страни от бившия социалистически блок. Да, тогава се протестираше с езоповски език, но пък майсторството достигаше до виртуозност. Творческите почерци на мнозина са се развили в неузнаваема вече посока (сравнете рисунката на Любомир Михайлов от 1977 и погледнете някоя негова сегашна творба). И тогава, и сега неговите „Без думи” ще ни накарат да настръхнем – и сълзата, която стопява окови, и двата пръста, вдигнати в добре познатия знак...

В изложбата е представен и прочутият Михаил Златковски (Русия), дългогодишен участник и носител на награди от Международното биенале, който не една година бе в немилост (тук се представя с една жар-птица). Ще видим и наградената карикатура на Михай Игнат от Биенале-2015, а накрая на залата ще се размислим дали всички проблеми се решават, като се изгори дългият им списък...

Изложбата „Протестиращият човек” не претендира да следва политически дискурс. Карикатурите ще ви изненадат с находчивостта на авторите си: Дору Аксинте от Румъния закачливо изправя едни засмени полицаи, прикриващи се с щитове, срещу полуголи протестиращи жени! Леонид Кипарисов от Русия пък ни занимава с „големия” протест на красив породист котарак, спасил се от домашните си на високо дърво, но пък мобилизирал цяла армия спасители. Разбира се, има босове, развети знамена, митингуващи – и хора, и животни, раздаване на възмездие. Но нека оставим на публиката да изживее с усмивка срещите си с карикатуристите и техните персонажи.

„Протестиращият човек” очаква своята публика до 31 август 2016 г.