Специализирана акция разкри незаконна търговия с лекарства във В. Търново
Специализирана акция разкри незаконна търговия с лекарства във В. Търново / DarikNews.bg, архив

Специализирана операция на МВР, ДАНС, Изпълнителната агенция по лекарствата, НАП и прокуратурата пресече незаконна дейност с лекарствени продукти чрез аптечната мрежа на територията на Велико Търново.

Акцията е проведена на 28 юни в офиси на аптечна верига в старата столица под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. Операцията е насочена към пресичане на незаконна търговия с лекарствени продукти в страната и чужбина, както и данъчни престъпления.

Операцията е проведена по образувано досъдебно производство на Специализираната прокуратура. При проведените процесуално-следствени действия са открити и иззети счетоводни документи, рецепти и компютърни конфигурации, свързани с незаконно извършвана дейност.

Открити са голямо количество лекарствени продукти и медикаменти, съхранявани в склад, без издадено разрешение за такава дейност на Изпълнителната агенция по лекарствата.

По първоначални данни, посредством медицински лица е осъществявано фиктивно изписване на лекарствени продукти, заплащани в последствие от Националната здравноосигурителна каса. С последваща търговия с медикаментите са извършвани и данъчни престъпления. Нанесени са значителни щети на държавата, стойността на които се уточнява, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Велико Търново.

Събраните доказателства се анализират, по преценка на наблюдаващия прокурор предстои повдигане на обвинения, уточниха от полицията.