Ваньо Шарков: 170 милиона лева ще бъдат инвестирани за 5 години в Спешната помощ в България
Ваньо Шарков: 170 милиона лева ще бъдат инвестирани за 5 години в Спешната помощ в България / БГНЕС
Ваньо Шарков: 170 милиона лева ще бъдат инвестирани за 5 години в Спешната помощ в България
88091
Ваньо Шарков: 170 милиона лева ще бъдат инвестирани за 5 години в Спешната помощ в България
  • Ваньо Шарков: 170 милиона лева ще бъдат инвестирани за 5 години в Спешната помощ в България

170 милиона лева ще бъдат инвестирани за 5 години в Спешната помощ в България. Това съобщи в града под тепетата зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. С парите ще бъде подобрена инфраструктура и оборудването на центровете за спешна помощ.

По думите на Ваньо Шарков, след избора на консултант проектът за Спешната помощ ще бъде предоставен на Европейската комисия през септември. След това трябва да тръгнат и първите траншове за финансиране.

Консултантът по проекта ще мине през всяко едно място, за да стане ясно от какви ремонти и линейки се нуждаят центровете, каза още Шарков.

Заместник-здравният министър беше категоричен, че проверките в Спешна помощ ще продължат и ако се докаже, че има нарушения при хоспитализирането на пациенти, ще има и наказания.

От министерството ще искат от спешните центрове в страната ежеседмични справки с данни за броя на повикванията и хоспитализираните пациенти.

Във връзка с последния атентат в Истанбул, Шарков заяви, че вече са проведени няколко учения и България има готовност да посрещне такава заплаха.

„Дано обаче да не ни се налага да показваме какво умеем“, коментира още той.

Ваньо Шарков и директорът на болница Пловдив доц. д-р Георги Йорданов, която ще бъде преобразувана в университетска, откриха две обновени отделения в лечебното заведение.

Общата стойност на инвестициите е 700 000 лв. Половин милион са предоставени от Министерството на здравеопазването, а останалата част са осигурени от средствата на болницата.