Окръжна прокуратура – Кюстендил даде на съд надзирател от затвора в гр. Бобов дол
Окръжна прокуратура – Кюстендил даде на съд надзирател от затвора в гр. Бобов дол / netinfo

Окръжна прокуратура - Кюстендил предаде на съд надзирателя в затвора Бобов дол К. Хаджийски за извършено от него престъпление по чл. 282, ал. 1 от Наказателния кодекс.
От началото на 2015 г. ръководството на Затвора започнало да получава информация, касаеща надзирател Хаджийски, във връзка с осъществявани от него нерегламентирани контакти с близки на лишени от свобода, както и със самите затворници, за внасяне на територията на затворническо заведение на неразрешени вещи срещу заплащане. В тази връзка началникът на затворническото учреждение издал заповед за извършване на обиск на служителя, заподозрян в извършване на незаконни дейности.
На 10.11.2015 г., около 07:50 ч., обвиняемият Хаджийски след проведен инструктаж постъпил на пост за 24-часово дежурство в една от групите на затвора в гр. Бобов дол. В изпълнение на заповедта на началника бил извършен личен обиск на надзирателя, по време на който у него били открити в торбичка мобилен телефон марка „Нокия", шест сим-карти, хендсфри, зарядно устройство и пет броя гъвкави реотани за скара, всичко на обща стойност 91 лева. Намерените вещи не фигурират в списъка на разрешените, утвърдени със Заповед на министъра на правосъдието.
Хванат от колегите си обвиняемият се опитал да се споразумее с тях за потулване на случая, обаче получил категоричен отказ. Той признал, че взел вещите от майката на осъдения Б. Стоилов, с когото се познавали от години, като за извършената услуга трябвало да получи 150 лева.
Според свидетелските показания на майката на осъдения, синът й споделил, че е „много скъпо да говори от телефона в затвора". Поради това я помолил за съдействие да му набави мобилен телефон със сим-карти, както и реотани за препичане на филии хляб. Инструктирана от сина си жената предала тези вещи на непознат мъж, който я потърсил след известно време, като срещата им се състояла в градинката близо до блока.
Обвиняемият Хаджийски нарушил служебните си задължения, набавяйки облага на излежаващия присъда, в резултат на което са могли да настъпят немаловажни вредни последици. Те се характеризират с особената важност на нарушените обществени интереси и имат отрицателно отражение върху колектива на затвора, както и обществото. По този начин на лишените от свобода се създава съвсем друг режим за изтърпяване на наказанието, а не този определен от съда.
Високата степен на обществена опасност на извършеното престъпление се извежда от длъжността на обвиняемия и специалното заведение - Затвор в гр. Бобов дол, в което работи със субекти, които би следвало да се поправят, а вместо това той им помагал да нарушават закони, правилници, инструкции и заповеди на началници.
Предстои съдът да започне съдебен процес по внесен от Окръжна прокуратура - Кюстендил обвинителен акт.