Празнуваме връщането на мощите на св. Йоан Рилски
Празнуваме връщането на мощите на св. Йоан Рилски / Дарик архив

Важно историческо събитие отбелязва на 1 юли Православната Църква. На тази дата през далечната 1496 година мощите на св. Йоан Рилски от Велико Търново са върнати обратно в Рилската света обител.

Закрилникът на България живял в Рила планина през 10 век, по времето на цар Петър. Силната му вяра в Христос и любовта към ближните му давали сили да помага на хора, дошли при него от близо и далеч. Молитвите му към Бога вършели чудеса още приживе. Затова той бил наричан от хората земен ангел и небесен жител.

Свети Йоан починал през 946 година на около 70 години. Тридесет и четири години след това той се явил в чуден сън на своите ученици и им наредил да извадят нетленното му тяло и да го занесат в Средец. Мощите на светеца останали там почти два века. Пренасянето им от Средец във Велико Търново било извършено от цар Асен през 1195 година. След разрешение от султана, през 1496 г. монасите от Рилския манастир върнали тържествено мощите на св. Йоан от Велико Търново в манастира, основан от него в Рила.