Местят клетката за разхождане на кучета в парк “Дружба”
Местят клетката за разхождане на кучета в парк “Дружба” / DarikNews.bg, архив

Клетката за разхождане на кучета, намираща се в парк “Дружба” във Велико Търново, ще бъде преместена. Очаква се това да се случи през есента, стана ясно от днешното заседание на Общинския съвет.

Местният парламентарист от Реформаторския блок Мирослав Трифонов отправи питане към кмета Даниел Панов дали и кога ще бъде възможно преместването на съоръжението. Той припомни, че в непосредствена близост до мястото, където е разположена клетката, през 1945 год. без съд и присъда са убити от комунистите 204 души- голяма част от цвета на интелигенцията в Търново, Плевен и Габрово. Години по- късно в памет на жертвите там е издигнат кръст.

Трифонов припомни,  че и живущи в района са настоявали за преместването на клетката. “Недопустимо е домашни животни да вършат естествените си нужди на това място. Ние не сме за ликвидиране на съоръжението, а за неговото преместване”, обясни той.

Кметът Даниел Панов информира, че е възложил на експерти от общинската администрация да намерят и предложат по- подходящо място за клетката за разхождане на кучета. Тя ще остане в рамките на парк “Дружба”, посочи градоначалникът.

“Искрено се надявам това да се случи. Не е наш каприз. Бихме били против наличието на такава клетка и в парк “Никола Габровски”, който е светиня за колегите от лявата партия. Паметта не трябва да се забравя”, категоричен бе Мирослав Трифонов.