Мъж измина 5 километра пеша в жегите, за да направи дарение
Мъж измина 5 километра пеша в жегите, за да направи дарение / DarikNews.bg

Мъж направи трогателен жест и измина километри пеша заради дарение.

Пловдивчанинът извървял 5 километра в горещините от гара Белово до Мененкьово, за да дари книги на изгорялото преди десетина дни читалище в селото.

Иван Пехливанов пристигнал изненадващо в 12 по обяд с раница на гръб и теглейки чанта на колелца. Оставил няколко ценни тома от личната си библиотека, както и свои авторски книги. Една от тях е историческа и разказва за негов родственик - поп Никола Белчов от Копривщица, който отливал лъвчетата за калпаците на въстаниците. Това е един от най-трогателните моменти в кампанията за възраждане на селската библиотека, също унищожена в пламъците.

Пенсионер дари спестяванията си на болни деца

След като сградата на НЧ „Св. Св. Кирил и Методий" изгоря до основи при пожар, библиотекарката Венка Вакарелска и председателят Иван Адов призоваха граждани и организации да дарят литература, за да имат близо 1000 жители на селото своя библиотека.

Временно за нея е отредено помещение в кметството. Стотици хора от цялата страна са изявили желание да помогнат и ако всички обещани книги бъдат събрани, те ще са много повече от изпепелените 11 000 тома. Има предложения за по 1000 заглавия, разказа Вакарелска.

От Езиковата гимназия в Пловдив са подготвили 10 кашона с книги. Някои хора вече изпращат книги, поемайки и пощенските разноски. Местни жители също са подготвили книги, помагат и читалищата в цялата община Белово.

Министърът на културата Вежди Рашидов също е дарил над 100 заглавия, повечето от които - исторически, за фолклор и детска литература.

Мъж измина 5 километра пеша в жегите за да направи дарение
netinfo