Община и държава със съдебна спогодба за бившия Партиен дом в Димитровград
Община и държава със съдебна спогодба за бившия Партиен дом в Димитровград / Darik News, архив

За сключване на съдебна спогодба по отношение собствеността на бившия Партиен дом в Димитровград получи пълномощия от местния парламент кметът Иво Димов. За споразумението той вече е водил разговори с министрите на правосъдието, финансите и регионалното развитие и благоустройството.

За собствеността на административната сграда, в която се помещават Районният съд, прокуратура, нотариуси, адвокати и още редица държавни и общински служби, държавата заведе дело през 2015 г. Пред угрозата то да бъде загубено от общината, което по думите на кмета Иво Димов ще доведе до „страшна каша”, днес той пледира съветниците да подкрепят спогодбата. Съдебното дело, в което страни са държава и община, той определи, като „Давид срещу Голиат”. И изтъкна, че има опасност, ако спогодбата не бъде подкрепена, общината да изгуби Районния съд, прокуратура, Агенция по вписванията, тъй като един от критериите в новата съдебна карта на страната е съдът да се помещава в държавна собственост.

За този риск говори и председателят на РС-Димитровград Иван Маринов. Структурата на прокуратурата следва тази на съда и ако в Димитровград няма съд, това значи да няма и прокуратура, посочи районният прокурор Атанас Палхутев пред съветниците. С пледоарии по темата в подкрепа на спогодбата се включиха председателят на местния парламент Гергана Кръстева, Катя Панева от „Да за Димитровград”, Вълчо Митрушев от групата на ГЕРБ и съдия Петър Петров. Димитър Петров от тази на БСП единствен се обявиха против това общината да загуби собственост. Нека не си даваме собствеността с лека ръка така, както направихме с ВиК, апелира той. И припомни, че по казуса със собствеността на тази сграда има съдебно решение от 1995 г. в полза на общината. Какво се случи през 2014/2015 г., че две министерства претендират за бившия Партиен дом?, попита той. И посочи: „при тази уникална конфигурация на управляващи на местно и национално ниво, не е коректно от страна на държавата да поставя такива ултиматуми, а може да се стигне и до съда в Страсбург”.

 

Кметът Иво Димов изтъкна, че казусът е с над 20-годишна давност, като припомни, че през 2012 г. внесе в общинския съвет предложение тази сграда да бъде продадена на министерството на правосъдието, но то не бе одобрено. По думите му това е една от причините за днешната ситуация. В крайна сметка с 23 гласа „за” и 8 въздържали се съветниците дадоха благословия за съдебната спогодба, при което общината признава правото на собственост на държавата над половината от имота- сградата, в която се помещават съдът, прокуратурата, нотариуси и адвокати, като запазва останалото. Част от сградата, която остава общинска собственост, преди години е приватизирана и с днешна дата, ако държавата спечели делото, това би довело до сериозни финансови загуби на общината, мотивира се кметът Иво Димов. При настоящото развитие според него тя губи единствено от събираните наеми в размер на около 2 000 лв. годишно.