Изследваха алпийския тритон в Осоговската планина, следващата цел- рис
Изследваха алпийския тритон в Осоговската планина, следващата цел- рис / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Ученици и експерти по биоразнообразие приключиха работата си по проект "Да живеем в хармония с природата", като изследваха местообитанията на защитения вид- алпийски тритон, който се среща в Осоговската планина и на дъждовника. Учениците са от клуб "Екология и здраве" на Пето ОУ, с ръководител Василка Кръстева.
"Локализирахме основните местообитания на алпийския тритон. Състоянието им е стабилно, но има и разрушени от дърводобива и човешката дейност като цяло. Успяхме да видим и дъждовник, но само на места, под хижа Иглика", обобщи главният еколог на община Кюстендил Ирина Велкова.


Проведени са 40 обучения, по 20 практически и теоретични с децата. Тя бяха обучени как да се държат в природата, как да реагират при среща с диво животно, как да се обличат за излет, как да се ориентират по карта и с GPS, допълни Ирина Велкова.
"Учениците бяха много мотивирани и им бе много интересно да наблюдават животните в естествената природа. Имаше и конкурс за рисунка. Този проект ще спомогне за опазване на природата", коментира учителят от Пето ОУ Василка Кръстева.
Главният еколог на община Кюстендил Ирина Велкова изрази надежда, че в бъдеще ще има възможности за изследване на едрите бозайници в Осоговската планина, като- рис. Има вече потвърдени данни за присъствието на отделни екземпляри в планината.