Джулай морнинг край Варна – кой, къде, кога
Джулай морнинг край Варна – кой, къде, кога / Дарик Варна, архив

Хиляди ще се съберат край морския бряг тази нощ, за да посрещнат Джулай морнинг. Дарик избра за Вас някои от по-интересните възможности да се включите в организираните събития в морската столица и край нея.

Интересно тази година се очаква да бъде край Шабла. В най-североизточната спирка от своето турне супегрупата „Легендите" ще излезе под звездите на сцена, построена на централния плаж на къмпинг "Добруджа" (на 6 км. от Шабла) точно в 3,00 часа след полунощ. Рок-епопеята ще продължи до изгрев слънце.

Джулай морнинг с цяла нощ музика на плажа в Шабла

Музикалната програма за Джулай Морнинг, подготвена от домакините от община Шабла, ще започне около 22,00 часа тази вечер. В 1,00 след полунощ варненската поп, рок и блус-банда „Бумеранг" ще подгрее преди излизането на "Легендите".

И тази година Джулай морнинг на Камен бряг

Макар и без Джон Лоутън и БТР, които ще свирят в Тутракан, купон в Камен бряг все пак ще има. На сцената край скалистия бряг ще се качат бандите „No Planet", „Ivo Ruev Band" и „Pleasure". Хедлайнър ще бъде създадената в Каварна група „Jeremy?". Началото е в полунощ, а купонът ще продължи до 06,00 сутринта.

Култовата песен на Uriah Heep "July morning" ще звучи и на варненския плаж, както и на плажа в кв."Аспарухово". За посрещането на първото юлско слънце обаче няма някаква специална организация, освен тази на плажните заведения.

Празнично посрещане на Джулая ще има и на Фичоза. Организaтори на партито са мото клуб „Диви деца". „Както винаги жива музика, много купон, много плаж, много пиене и кебапчета, абе както се казва типичен наш купон", казват те за това, което ще се случи довечера на Фичоза.

Шкорпиловци - курортът на народа

Рок фестът в Шкорпиловци ще завърши с плажен концерт за посрещането на Джулая. Той ще започне в 20,00 часа на северния плаж, а за настроението на присъстващите ще се погрижат „Фанданго".

Нещо по-различно като изживяване предлагат от варненския велоклуб „Устрем". Джулайският велопоход тръгва в 18,30 от Катедралата и предвижда спане на палатки в района на Паша дере. Ще има осигурен транспорт за храна и багаж.

Ясно и сравнително тихо ще е времето в първите часове на 1 юли във Варна и региона. Температурата в морската столица тази нощ няма да падне под 22 градуса. Температурата на морската вода е около 24 градуса.

Празникът Джулай Морнинг носи името на известната песен на „Юрая Хийп" от 1971 година и е най-традиционният хипи празник в България, възникнал във Варна в края на 70-те години на миналия век. Тогава Джулай Морнинг е бил повод младите да говорят свободно за музиката, която им е била забранена, за песните, които пеят, за свободната любов и да протестират срещу управлението на страната нелегално. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за тях.