Световните тенденции в развитието на музеите на открито са в унисон с идеите за бъдещето на ЕМО „Етър”
Световните тенденции в развитието на музеите на открито са в унисон с идеите за бъдещето на ЕМО „Етър” / АЕОМ

Европейската асоциация на музеите на открито е създадена през 1966-та, а първото й заседание е в Белгия. 50-години по-късно, между 23 и 25 юни, представители на членуващите организации се събраха, за да отбележат този юбилей.

Срещата стана в музея Бокрейк, който е разположен във фламандската част и е най-големия от този тип в страната.

За отбелязване на годишнината пристигнаха гости от Холандия, Великобритания, Дания, Норвегия, Швеция, Унгария, Швейцария, Латвия, Сърбия, Франция, Германия, Белгия, Румъния и България.

Представители от страната ни, по време на този значим в музейните среди форум, бяха доц. д-р Светла Димитрова и Евгения Ангелова, директор и финансист на ЕМО „Етър”.

По време на срещата е проведена важна дискусия за бъдещето на музеите на открито в Европа.

„Средата в света е силно конкурентна, затова да си разпознаваем е от първостепенно значение”, коментира доц. д-р Светла Димитрова, директор на ЕМО „Етър”. Тя разказа, че специален акцент по време на дискусията е поставен върху брандирането.

„Музеите на открито трябва да се отличават от всички останали. За нас, участниците, беше много важно да чуем как специалисти, които не са пряко ангажирани с работата на музеите на открито, виждат бъдещето им и си представят работата им. Брандирането е нещо много важно, за да те разпознават посетителите. Туристът трябва да се ориентира бързо, когато прави свой избор затова уникалните знаците, които отличават един музей са толкова важни”.

Светла Димитрова смята да привлече специалисти, с които се е срещнала по време на форума, като жури в конкурса за брандиране на ЕМО „Етър”.

Светла Димитрова е станала свидетел на неприятен, по думите й, факт. В една от презентациите са били изброени 50 държави, които са успели да се брандират като туристически дестинации.

„България не е сред тях. Румъния е на 30 позиция. Извадката не касае само Европа, а е световна. Аз смятам, че участието на ЕМО „Етър” в Европейската асоциация на музеите на открито може да направи страната ни по-разпознаваема като туристическа дестинация. Един специалист, който е утвърден в сферата на брандирането, когато ходи на различни места споделя добри и лоши примери. Ние можем да бъдем от положителните, конкурентни сме на европейско ниво и показваме много добър облик на страната си”, смята доц. Димитрова.

Виетнам е една от държавите с различен подход към музеите на открито, който може да бъде адаптиран и приложен у нас. По време на срещата, посветена на 50 години от създаването на Европейската асоциация на музеите на открито, е представен музей от тази страна, който е добър пример за всички. Всичко в него е изградено около една централна сграда.

Идеите за модернизация на ЕМО „Етър” съвпадат с посоката, която е била очертана по време на срещата в Белгия.

Преди малко повече от година, когато бе направена промяна в ръководството на ЕМО „Етър”, са разпратени писма до всички музеи на открито в Европа и до Асоциацията, в която членуват те.

„Писмото ни беше прието много добре. Дълго време присъствието на ЕМО „Етър” в Асоциацията е било по-скоро символично. Затова поканата, която ни беше отправена да участваме в отбелязването на 50-годишнината показва, че те се отнасят с уважение към нас. Поне двама председатели на Асоциацията са идвали в музея и затова стъпката към подновяване на отношенията беше сравнително лесна”, споделя доц. Светла Димитрова.

Участието във форума е дало възможност да се направи сравнение в нивата на развитие.

„Мога да кажа, че ние сме съизмерими с музеите в другите страни от Европа. Нашите амбиции се доближават до тези, за които говорят останалите”.

Доц. Димитрова е получила потвърждение, че е на прав път в решението си да се брандират ЕМО „Етър” и една от емблематичните му прояви – Панаир на занаятите. Светла Димитрова и екипът й имат интересната идея да превърнат Кръстник Колчовия хан в център на музейната дейност.

Светла Димитрова и Евгения Ангелова - представители на Етнографския музей на открито „Етър” на срещата, посветена на 50 години от създаването на Асоциацията, са получили покана да се включат в следващото събиране на организацията. То ще бъде през 2017-та, а заявеното желание доказва отличното ниво, на което са се представили българските участници.

Няколко пъти Катарина Фрост, председател на Европейската асоциация на музеите на открито, е подчертала, че би се радвала на активното включване на ЕМО „Етър” в дейността на организацията.

„Разговорите, които водихме с представители на музеи от Сърбия и Румъния бяха в една посока. Да обменим туристи, да представим Балканския регион и да търсим допирни точки, на базата на които да градим общи проекти. Дори само работата с музеи от тези държави има огромен потенциал.

Мултикултурният диалог, за който всички говорят, при нас е налице. Ние се чувстваме малко по-близки, както се чувстват и представителите на северните страни. Това е добра база за реализиране на общи инициативи”, смята доц. Димитрова.