Дарителска кампания за спасяване на храм Св. Спас в Червен брег
Дарителска кампания за спасяване на храм Св. Спас в Червен брег / Сайт Св. места

Чрез DMS кампания ще се набират средства за спасяване на храм Св. Спас в с. Червен брег. Нужни са 15 000 лв., като 1/3 от сумата вече е набрана. Започването на ремонта е наложително, тъй като има опасност да бъде унищожено и това, което е направено до момента.
Възстановяването включва: археологическо проучване на терена около църквата, вече е извършено частично такова, със средства отпуснати от Министерство на културата, архитектурна реставрация (на фасада, на покрива и др.), художествена реставрация на вътрешността (на стенописите и мазилката), изграждане на дренажна система и декоративно оформление около обекта. Необходимо е и да се прокара път от селото до църквата, дължината на който е по-малка от 1 км. За осъществяването на проекта са необходими средства, по-голяма част от които фондацията няма финансова възможност да осигури каза председателят на фондация „Свята България", Георги Чараклиев. По предварителни планове спасителните работи ще започнат края на септември, началото на октомври. Има и изготвен проект за цялостна консервация и реставрация, но за това ще се търси европейско финансиране обясни Георги Чараклиев.
В инициативата за спасяване на храма Св. Спас в с.Червен брег вече може да се включите и чрез ДМС кампания - SVETI SPAS на номер 17 777, на банковата сметка посочена в сайта „Свети места", както и в дарителска кутия, разположена на партера на община Дупница.