Председателят на федерацията по ушу с жалба срещу депутат, но без резултат
Председателят на федерацията по ушу с жалба срещу депутат, но без резултат / netinfo

Председателят на Българската федерация по ушу Стефан Колев е подал жалба до главния прокурор срещу депутата от ГЕРБ Маноил Манев, от Стара Загора. Колев твърди, че Манев е присвоил голяма сума пари за организацията на Европейското първенство по това бойно изкуство, което се проведе миналия май в Стара Загора, съобщава БНР. Депутатът отказа коментар пред "Хоризонт" с мотива, че прокурорската проверка продължава.
В жалбата си Колев посочва, че Маноил Манев се е представил незаконно за вицепрезидент на Българската федерация по ушу и е започнал да организира събитието с фалшифициран договор. Манев, тогава заместник областен управител на Стара Загора, създава спортен клуб „Кралете на Сан Шоу", представляван от адвокат Златко Костов, Маноил Мановосъждан за измама. Клубът е издавал приходни ордери от съпругата на Маноил Манев, която събирала такси от участниците в първенството в размер на 75 евро дневно. По-късно Манев отказва да даде отчет пред федерацията, въпреки нотариалната покана.
Главният прокурор изпраща сигнала до Окръжна прокуратура Стара Загора, но прокурор Константин Тачев отказва да образува наказателно производство. Неговото постановление е отменено от Апелативна прокуратура Пловдив и сега преписката се намира в Софийска градска прокуратура, заради факта, че Манев е с депутатски имунитет. По време на разпитите той е отказвал упорито да даде каквито и да е било обяснения за набраната сума и изразходваните средства.

Случаят съвпада с посещението в момента на седем европейски наблюдаващи. Мисията от прокурори от Великобритания, Холандия, Германия и Испания, която започна в понеделник и която ще извърши независим анализ на структурния и функционален модел на българската прокуратура.