Първата фирма заработи в Индустриалния парк
Първата фирма заработи в Индустриалния парк / Веселин Максимов

Първата производствена зона в Индустриален и логистичен парк - Бургас заработи официално. Тя е собственост на фирма "Хидробетон", която закупи терен и на него изгради нова база за развитието на дейността си. Лентата прерязаха управителят на фирмата инвеститор Росен Николов, зам.-кметът на община Бургас Красимир Стойчев, председателят на Борда на директорите в Индустриалния парк Златина Георгиева, директорът на дирекция "Икономика и стопански дейности" Ивелина Стратева и представители на бизнеса.

Индустриален и логистичен парк - Бургас е съвместен проект между Община Бургас и Национална компания "Индустриални зони". Той е с площ от 240 дка, разделен е на парцели с големина от 2 до 40 декара. Към този момент терени са закупили 10 фирми, които развиват дейност в сферата на международните превози, автоуслугите, производството на метални конструкции, мебели и хранителни продукти. Проектите на тези инвеститори са на различен етап на реализация.

"В последно време Индустриалният парк привлича вниманието и на все повече чуждестранни фирми, които имат намерение да разширят своята дейност, като открият свои бази в Бургас. Очакваме след завършването на пътен възел "Запад" и реконструкцията на ул. "Крайезерна" интересът към промишлената зона да се засили чувствително. Община Бургас ще продължи да работи за създаването на добри условия за развиване на бизнес и привличане на нови инвестиции", каза при откриването на производствения комплекс зам.-кметът на Бургас Красимир Стойчев.

Собственикът на новооткритата база "Хидробетон" се занимава с производство на бетони, бетонови смеси и циментови замазки, транспортиране до обекта и полагане с бетонопомпи.
Голямата автомобилна компания "Volvo" също ще изгради собствен център в Индустриалния парк. В него ще се извършва сервизно обслужване и продажба на пълната гама товарни автомобили от марките "Volvo" и "Renault". Предвижда се сервизът да започне работа още през следващата година.

Индустриалният парк, както и новоизграждащата се зона в Българово, са насочени основно към нуждите на дребния и средния бизнес. За привличането на големи инвеститори и изграждането на стратегически производствени комплекси, Община Бургас разработва нова зона край село Равнец - теренът на бившето военновъздушно поделение.