Посетителите в ЕМО „Етър” ядоха традиционното за Петровден ястие „Бял мъж”
Посетителите в ЕМО „Етър” ядоха традиционното за Петровден ястие „Бял мъж” / netinfo

На Петровден посетителите в Етнографски музей на открито „Етър" ядоха традиционното за този период от годината ястие „Бял мъж".

Старите хора и днес разказват легендата как Св. Петър се явил на жътварите и те се смутили, че няма с какво да го гостят. Баба Райна, която сготви ястието на огнището в Самарджийската къща разказа на посетителите в музея, че жътварите отворили торбите, за да извадят от там поне малко сирене, но се оказало, че то се е стопило от високите температури. Тогава Св. Петър стрил жито и го смесил със сиренето, сложил малко масло и приготвил първия „Бял мъж".

Традиционното петровденско ястие може да се яде като основно, но също така и като десерт, ако към него се добави сладко или мед.

Част от посетителите в ЕМО „Етър", независимо от възрастта си споделяха, че досега само са чували за това традиционно в миналото българско ястие. Повечето го харесаха, на други се стори странно. Всеки, обаче, оцени липсата на оцветители, стабилизатори и други, наложени в съвременния живот „добавки".