Общинските данъчни проверяват имоти в Хасково
Общинските данъчни проверяват имоти в Хасково / Darik News, архив

Регулярна проверка на имотите провеждат служителите на общинската данъчна дирекция, съобщи на пресконференция днес директорът на ОДД Румен Тинчев.

До момента са проверени над 70 обекта и са установени 6 недекларирани имота. Проверките вече са минали в кварталите „Хисаря“, „Каменни“ и „Младежки хълм“. Предстоят в квартал „Кенана“.

До два месеца след придобиването на имота или въвеждането му в експлоатация той трябва да бъде деклариран, припомнят от общинската данъчна дирекция. Установени са и случаи, при които имотът няма Акт 16, но се обитава и тогава също трябва да бъде деклариран. Налице са и несъответствия между декларирания имот и действителния- при посочен гредоред къщата е с бетонна плоча или според декларираното е постройка от кирпич, а се оказва монолитна сграда, стана ясно по време на пресконференцията. При установените несъответствия глоби няма да бъдат налагани. Съставя се протокол, а имотът следва да се предекларира, като се платят със задна дата дължимите данъци и такси. Ако е за повече от 5 години, налози се дължат само за последните пет.

Неизплатените стари задължения към община Хасково са 3,6 милиона лева. Около 6 000 са длъжниците със суми над 300 лева. Разпратени са 2 722 покани за погасяване на задълженията. Запорирани са 695 банкови сметки, съставени са 113 акта и са заведени 62 изпълнителни дела. 187 длъжници от началото на годината са започнали да разсрочват плащането на натрупани задължения.

 

На 30 юни изтича срокът за плащане на първата вноска от данък „Сгради” и таксата за битови отпадъци. От 1 юли на неплатилите се начисляват лихви, уточняват от общинската данъчна дирекция.