Само за 4 месеца: 10 загинали и 215 ранени при катастрофи във Варненско
Само за 4 месеца: 10 загинали и 215 ранени при катастрофи във Варненско / Дарик Варна, архив

През първите 4 месеца на тази година във Варненска област са регистрирани 186 катастрофи с пострадали, като броят на загиналите е 10, а броят на ранените 215. Това отчитат от варненската полиция.

Сред пострадалите на пътя от януари до април 23 са деца и юноши до 17-годишна възраст, като сред тях няма загинали, а само ранени. Сред ранените преобладават пътниците в автомобил, пешеходците и водачите на превозно средство, най-често велосипед.

Статистиката показва, че през делничните дни нещастните случаи са повече от тези през почивните дни. Тогава, когато родителите са на работа, децата използват всяка минута за игри и лудории. Децата велосипедисти също са потенциална опасност за пътен инцидент. Броят им нараства с ускореното завръщане на велосипеда в бита.

Децата са опасност в движението, когато са с летни кънки, ролери, скейтбордове и др. Когато децата играят с топка и тя се търкулне между превозните средства, те трябва да се оглеждат много добре, а и шофьорът преди да предприеме потегляне, да огледа от всички страни автомобила си. Рисковано е, когато автомобилите се придвижват на заден ход, дори и на метър разстояние.

За децата няма безопасен път от дома до спортната площадка или училищния двор и обратно, ако родителите не са се намесили в определянето на безопасния маршрут, напомнят от полицията.

С началото на лятото „Пътна полиция" стартира традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!". Активната работа на полицейските служители в тази насока ще продължи през цялата лятна ваканция. Опазването на живота и здравето на децата ще бъде приоритет в дейността на служителите от "Пътна полиция" и през оставащата част от годината.

Ето и основните препоръки на „Пътна полиция" към участниците в движението и към родителите:

- Към водачите на МПС - Управлявайте с разрешената за движение скорост. Сядайки зад волана поставяйте винаги предпазния колан. Той е спасил не един човешки живот. Извън населените места спазвайте стриктно предписанията на пътните знаци, а в населените проявявайте особено внимание и предпазливост, когато в близост до платното играят деца. Помнете, че никой не е застрахован от това да стане участник в ПТП

- Към пешеходците - Пресичайте само на определените за целта места. Ползвайте пешеходните пътеки и подлезите, когато в близост има такива. Когато с Вас има дете, не го изпускайте от ръка и не разчитайте единствено на своевременните реакции на водачите

- Към родителите - Не оставяйте своите деца в близост до платното за движение без контрол. От тях са възможни непредвидени действия. Те възприемат пътната обстановка по друг начин. Нямат реална представа за скоростта на движещите се МПС.

Нека заедно се включим акцията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!". Убедени сме, че съвместните ни усилия ще окажат положително въздействие върху обстановката по безопасност на движението, като по този начин ще намалим пътно-транспортния травматизъм с подрастващото поколение, призовата от полицията.