Петрич влиза във ВиК-Асоциацията на Пиринско
Петрич влиза във ВиК-Асоциацията на Пиринско / Дарик, архив

Състоянието на водопроводната и канализационната мрежа в града и селата е тревожно, средната им възраст е повече от 50 години. Това води до 54% загуба на питейна вода, работи се на парче при ремонтите и струва скъпо на населението, призна кметът на община Петрич Димитър Бръчков.

По този начин работата на общинското дружество „ВиК" ЕООД е нерентабилна. Ежедневно в града и селата се работи по отстраняването на текущи аварии, като само за изминалата година техният брой е над 600.

„Харченето на средства по тези аварии не оставя възможност за сериозни инвестиции по подмяна на вътрешната мрежа. Заради този факт много от селата ни са обречени на безводие дни наред", категоричен е управникът. Бюджетът на общината не позволява сама да прави инвестиции, за да реши проблемите във водния отрасъл. Единствената възможност за изграждането на пълен водел цикъл остава финансирането от европейските програми и частично подпомагане от държавния бюджет.

„Условието за подобно финансиране е във всяка област да има по един ВиК-оператор - всички водни дружества от 14-те общини да се обединят в Асоциация", казва Бръчков.
В дългосрочен план община Петрич има нужда от инвестиция на 130 млн лева във водния цикъл, в краткосрочен план от 85 млн лева, а най-неотложно, за да се осигури нормално подаване и качество на питейната вода, са нужни 56 млн лева.

„За сравнение - от 2011 година до 2015 година от бюджета на общината са заделени едва 340 хиляди лева за инвестиции във ВиК-мрежата.

„Това практически значи само едно - не може да помислим да извършим дори една незначителна част от спешните инвестиции във ВиК направление. Този е основният ми довод като кмет да внеса предложение до съветниците за включването на общинското ни водопроводно дружество в Асоциацията на ВиК-операторите в област Благоевград", каза още кметът на Петрич.