Ивелина Василева обеща подкрепа за изграждането на пречиствателна станция за питейни води в Шумен
Ивелина Василева обеща подкрепа за изграждането на пречиствателна станция за питейни води в Шумен / netinfo

Пречиствателната станция за отпадни води на Шумен ще бъде напълно завършена през месец август. Това стана ясно по време на днешната визита на министъра на околната среда и водите Ивелина Василев. Кметът на Шумен Любомир Христов и областният управител Донка Иванова придружиха Василева до Градската пречиствателна станция за отпадни води и до сградата на бившата Метрология в кв. „Дивдядово", където се предвижда да бъде изградена пречиствателната станция за питейни води на Шумен. Министър Василева обеща подкрепа от страна на правителството за този, по думите й топ приоритет. „Подкрепяме усилията на общината да намери решение и да се стигне по-бързо до изграждане на това ново съоръжение", заяви министърът.

Кметът Любомир Христов и заместникът му Боян Тодоров увериха Ивелина Василева, че общината има готовност да започне работа по изготвяне на работния проект за пречиствателното съоръжение за питейни води.

Ивелина Василева обеща подкрепа за изграждането на пречиствателна станция за питейни води в Шумен
netinfo

„За регион Шумен вече се разработва регионално прединвестиционно проучване и в момента в който то е изготвено, вече може да бъде представен регионален проект и да финансираме приоритетните позиции. Безспорно за Шумен това е пречиствателното съоръжение за питейни води", каза още Василева.

Шуменският градоначалник изказа и своята и на екипа му благодарност към МОСВ за указаната подкрепа по проекта за водния цикъл и префазирането му, с оглед завършването на пречиствателната станция за отпадъчни води. Днес министър Василева и Христов подписаха и договор за 13 млн. лв., с които ще се обезпечи остатъчната работа по обекта. „С този обект се осигурява пречистване на 100% на отпадъчните води и няма да допускаме замърсяване на река Камчия", подчерта министърът на околната среда и водите.

Ивелина Василева обеща подкрепа за изграждането на пречиствателна станция за питейни води в Шумен
netinfo