Иновационна програма ликвидира кризата по света и у нас?
Иновационна програма ликвидира кризата по света и у нас? / Дарик архив

Амбициозен проект за разработване на еко икономическа антикризисна програма представи в Пловдив юристът и икономист проф. Божидар Попов. Тя е за Новаторство в Областта на Организацията на Труда и Управлението на Националното Стопанство (НООТУНС). Идеята на Попов е да се създаде комитет към Министерски съвет, който да подкрепя иноваторските идеи и проекти. Той ще бъде изцяло на самоиздръжка. Авторите на иновациите ще получават 2% от готовия впоследствие творчески продукт. Първоначално в този мозъчен тръст ще участват около 10 души. За пример бяха посочени имената на Георги Станишев, ген. Бриго Аспарухов, Николай Свинаров и др. Самият професор също ще е част от този комитет.

За последните 6 години Попов е събрал 555 подписа и печата от български общини, областни управители, Народното събрание, министерства, университети, партии, политици, общественици и военни. Според него всички тези общини, институции и личности подкрепят НООТУНС.

Проф. Попов допълни още, че първите приходи от новата програма ще постъпят, след като бъдат продадени правата за прилагане на програмата на други страни. Стойността на ноухау-то възлиза на 60 млрд. лв. Основният икономически ефект от НООТУНС трябва да вкара в хазната ни други 73 млрд. лв.

Предвижда се използването на посланиците у нас за разпространение на идеята сред другите страни, въвличането на Бил Гейтс и други милиардери и милионери в програмата.

Икономистът вече е обещал средства и на някои населени места у нас – Пловдив, Перник, Кърджали и Кюстендил. Ето как е разпределено финансирането в Пловдивска област: за община Пловдив са предвидени 700 млн. евро, за община Съединение – 100 млн. евро, а за град Баня – 50 млн. евро.