Увеличават се кандидат-студентите във Видин
Увеличават се кандидат-студентите във Видин / Областна администрация Видин

Расте броят на кандидатите, желаещи да следват висше образование в създаващия се във Видин Обучителен център към Русенски университет „Ангел Кънчев". Тази сутрин в Центъра за прием на документи в Областна администрация-Видин получи студентската си книжка 25-годишната Ивета Иванова от с. Ружинци. Тя избра редовната бакалавърска специалност „Компютърни науки".

От началото на кампанията, стартирала на 6 юни 2016 г., до момента са приети 23-ма редовни студенти. Още 5 кандидат-студенти са подали документи, които ще бъдат обработени до края на работния ден.

Десет от новоприетите студенти са избрали специалността „Бизнес мениджмънт", която е единствената в дистанционната форма на обучение от обявените за Видин общо 6 специалности. Девет души са предпочели редовната специалност „Компютърни науки", двама - „Технологии и управление на транспорта" и двама - „Електроника". Трима кандидати са заявили интерес към специалността „Земеделска техника и технологии".
Над 70 граждани са посетили Центъра за прием на документи и записване на студенти, разкрит за целите на кампанията в сградата на Областна администрация-Видин. Приемът на първите кандидати за Обучителния център в града ще продължи до края на тази работна седмица.

Областният управител на Видин Момчил Станков благодари на медиите и на представители на местния бизнес за оказаната от тяхна страна безвъзмездна подкрепа при публичното огласяване и популяризиране на тази обществено значима инициатива.
Областният управител предприе действия за създаването на Обучителен център във Видин веднага след като подписа на 12 май т.г. в Русе меморандум за сътрудничество с висшето учебно заведение там. Усилията му се подкрепят от председателя на Общински съвет-Видин Генади Велков и от кмета на общината Огнян Ценков.

В рамките на установеното партньорство Русенски университет „Ангел Кънчев" обяви във Видин прием на бакалаври по специалностите „Машинно инженерство", „Земеделска техника и технологии", „Технологии и управление на транспорта", „Електроника", „Компютърни науки" и „Бизнес мениджмънт". Последната е дистанционна форма на обучение, семестриалната такса за която е в размер на 460 лева. Другите пет специалности са редовна форма на обучение, като семестриалната такса за тях е в размер на 280 лева.

Всички приети кандидати придобиват статут на редовни студенти на Русенския университет, ползващи се от съответните права - стипендии, достъп до програми за международен обмен и др.

Желаещите да придобият образователно квалификационна степен „бакалавър" по една от обявените 6 специалности могат да кандидатстват чрез Центъра за прием на документи в Областна администрация-Видин, ул. „Дунавска" № 6.