Спасиха ръката на пострадал в зверската катастрофа на АМ „Тракия“
Спасиха ръката на пострадал в зверската катастрофа на АМ „Тракия“ / Дарик архив

Прерязаната от мантинела ръка на 47-годишния мъж, пострадал при тежката катастрофа на АМ „Тракия“ в понеделник, беше успешно пришита. Операцията е извършена от екип, включващ хирурзи, ортопеди и анестезиолог на Университетска болница „Св. Георги“. На мъжа е направена и повторна операция за стабилизиране на костните структури на рамото посредством поставяне на импланти в раменната кост и предмишницата. В момента ръката е топла и са налице артериални пулсации. Пръстите възстановяват подвижността си, следователно постепенно се връщат сетивността и двигателната функция на ръката, обясни ортопедът д-р Румен Бацелов.

При подобни инциденти, първата задача на дежурния екип е да опита да направи реплантация. Едва след като се изчерпят всички други възможности се пристъпва към ампутация, категоричен е д-р Бацелов. Той уточни, че благодарение на двете операции 47-годишният мъж ще възстанови ръката си и няма да се стигне до протезиране.

Тежкият пътен инцидент стана в понеделник в района Раковски. ТИР спука гума, премина през разделителната мантинела и се преобърна в лентата за движение в посока Бургас, а в него се блъсна лек автомобил “Ауди” с добричка регистрация. При удара на място загина жената, която пътува в тежкотоварния камион с 50-годишен водач от Съединение. В катастрофата пострадаха шофьорът на „Ауди“-то - въпросният опериран пациент, и 44-годишната му спътничка.