Общински съвет прие кандитатурата на Банско за европейска столица на спорта 2019
Общински съвет прие кандитатурата на Банско за европейска столица на спорта 2019 / Снимка: Община Банско

Съветниците одобриха единодушно предложението на „Бъдеще за Банско" курортният град да кандидатства за европейска столица на спорта 2019.

Проектът се реализира по инициатива на Спортната асоциация на европейските столици и градове на ACES Europe, Европейската комисия и програмите, представени в „Бялата книга на спорта".

От първостепенна важност за защита на кандидатурата е въпросът по какъв начин курортният град допринася за постигане на петте основни принципа на ACES Europe, а именно: удоволствие от спорта; желание за постижение; да се чувстваш част от общността; да се научиш на феърплей; подобряване на здравето.

Организационният комитет подготвя отговорите за състоянието на спорта в Банско, като част от въпросите са свързани с провеждането на домакинства на големи спортни събития. Също така общинският съвет одобри и финансовите средства необходими за кандидатурата, които са в размер на 5000 лева и упълномощиха кмета Георги Икономов да предприеме необходимите действия за издигане на кандидатурата.

Общинските съветници в Банско одобриха и споразумение за сътрудничество между Община Банско и ПГССТ „Алеко Константинов" за изпълнението по проект за интеграция на учениците от етническите малцинства по Оперативна програма „ Наука и образование за интелигентен растеж 2014- 2020". Споразумението регламентира разпределението на дейностите между кандидата и партньорите при осъществяването на проекта, както и разпределението на средствата, предвидени за дейностите, които ще се изпълняват. Стойността на одобрената финансова помощ за реализирането на проекта е 100 000 лева. В рамките на проектното предложение Община Банско се задължава безвъзмездно да изработи и приеме общинска програма за образователна интеграция на учениците от етнически малцинства.