Дневният център за деца с увреждания в Свищов получи награда от национална кампания
Дневният център за деца с увреждания в Свищов получи награда от национална кампания / снимка: Пресцентър- Община Свищов

Екипът на Дневния център за деца с увреждания в Свищов получи награда в националната кампания „Дни на приобщаването”. Кампанията е организирана от Центъра за приобщаващо образование. В обявения национален конкурс, категория „Приобщаваща педагогическа практика”, свищовският дневен център е сред първите отличени от над 90 участници.

Журито оцени високо програмата „Сензорен час” на Дневния център. Тя е разработена под ръководството на Звезделина Атанасова, директор на Обучителния център на Фондация „Карин дом“ във Варна. През миналата учебна година в програмата е включено произведението „Малкият принц” на Антоан дьо Сент-Екзюпери.

Използвайки иновативни методики, по достъпен и забавен начин деца с различни по вид и степен дефицити, в т.ч. и множествени увреждания, се запознават с произведението. Участниците споделят емоции и преживяват сюжета. Обогатява се сетивното познание и се работи за преодоляване на сензорни дефицити.

Програмата на ДЦДУ в Свищов „Сензорен час” би могла да бъде реализирана във всяко училище и учебен клас, в детската група на детската градина, и всяко различно пространство, където деца и възрастни да срещат и със сърцето си „невидимото за очите”.