Община Септември си върна автогарата
Община Септември си върна автогарата / снимка: БГНЕС, архив

Община Септември си върна продадената преди години сграда на автогарата, както и контрола над нея, така че да не бъде осъществявана следваща такава сделка. На последната си сесия общинските съветници гласуваха единодушно собствеността на имота да се преобразува от частна в публична общинска. Така никой кмет няма да може да я продава или ипотекира без изричното съгласие на Общинския съвет.

Автогарата беше продадена през 2006 година по идея на тогавашния градоначалник Томи Стойчев и със съгласието на общинските съветници. Тя е в централната част на града и е на площ от 2070 кв. м. Ведно с едноетажната сграда от 155 кв. м имотът бе оценен на 40 000 лева, сега местната власт си го върна срещу 50 000 лева. Сред поставените условия бяха да не се променя предназначението и да бъдат отворени 20 работни места.

През годините се стигна до сериозни сътресения в обществения транспорт именно заради частната собственост на автогарата, която задължително трябва да се ползва при превоз на пътници срещу заплащане на такси. На моменти общината на практика оставаше без обслужване, превозвачи прекратяваха договорите си и се отказваха.

 

Заради дългове на новия собственик – дружеството „Автобусни превози Септември” ЕООД, сградата бе обявена за публична продан от частен съдия изпълнител миналата година. Няколко търга преминаха без почти никакъв инвеститорски интерес. Преди около седмица Септемврийска община успя да си върне собствеността, като това е първата покупка на имот, след като 12 години са правени само продажби.